Digitaal tafelen

Een aantal erfgoedpartners, verenigd in het Museaal Overleg Ede (MOE) zocht naar manieren om bezoekers op vernieuwende en interactieve manier kennis te laten maken met hun verhalen en collecties. In september 2015 startte een samenwerkingsproject om dit te realiseren met Erfgoed Gelderland als verbindende schakel en sparringpartner. Beoogd resultaat: digitale ontsluiting van de collecties en presentatie ervan op het web, multitouchtafels en andere media.

Stroomversnelling

Het project is een stroomversnelling gekomen doordat het eerste opleveringsmoment werd vervroegd naar 6 juli 2016 in Ede, tijdens de opening van de expo “In dienst in Ede” in het Akoesticum. De acht multitouchtafels waren tijdig klaar voor presentatie en voorzien van een eigen Ede op de Kaart applicatie. Deze app is gevuld met verhalen van Ede op de Kaart, een project van Gemeentearchief Ede. Er is gebruik gemaakt van prachtige oude kaartlagen van gemeente Ede en omgeving, afkomstig van Gelders Archief en de collectie van het Gemeentearchief Ede. Met deze digitale tafels kan de bezoeker via historische kaarten een kijkje nemen in het Edese erfgoed. Filmpjes, foto’s en adressen van te bezoeken locaties illustreren het geheel.Digitaal tafelen

Op de multitouch tafels is ook een afgeleide van de CollectieGelderland app gemaakt met alleen voorwerpen van Edese organisaties. Om dat mogelijk te maken begeleidde Erfgoed Gelderland drie nieuwe CollectieGelderland partners (Museum Lunteren, Museum Vliegbasis Deelen en het Platform Militaire Historie Ede) om hun collecties online te krijgen op de site, in de CollectieGelderland app en in de Collectie Ede app. Er is daarvoor veel tijd gestoken in overdracht van kennis over het collectiebeheersysteem Adlib en het registreren en digitaliseren van collecties. Verborgen collecties (bijvoorbeeld foto’s en ansichtkaarten van Lunteren) zijn met slimme technieken in Adlib gezet en gepubliceerd. Ook de collectie van het Gemeentearchief Ede is toegevoegd aan de app. Daarnaast zijn alle partners van dit project ondersteund bij het vernieuwen van hun Adlib applicatie naar de nieuwste versie.

Lancering

Op 6 juli 2016 vond de lancering plaats van Digitaal Tafelen. Tijdens het drukbezochte Historisch Café in het Akoesticum in Ede werden verhalen en collecties gepresenteerd op multitouchtafels. Bij zeven instellingen staat zo’n multitouchtafel: Museum Vliegbasis Deelen, Platform Militaire Historie Ede, Kijk- en Luistermuseum Bennekom, Nederlands Tegelmuseum Otterlo, Historisch Museum Ede, Museum Lunteren en het Gemeentearchief Ede. Er is ook een tafel die binnen en buiten de gemeente Ede kan rondreizen, langs scholen, toeristische attracties, zorginstellingen et cetera. In de daaropvolgende periode wordt steeds nieuwe content toegevoegd vanuit de websites Ede op de Kaart en CollectieGelderland. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland.

Oplevering

De Ede op de kaart app is uitgebreid met verhalen geschreven door de partners van het project over relevante thema’s in Ede zoals boeren & landschap, handel en macht, militairen en Tweede Wereldoorlog. Duizenden objecten en foto’s van de partners zijn gedigitaliseerd en op de website en app te zien. Er zijn leuke promotiefilmpjes gemaakt waarmee het Edese verhaal op een toeristisch aantrekkelijke manier in beeld is gebracht. Voor het Nederlands Tegelmuseum is een i-beacons traject gemaakt. Met behulp van slim gepositioneerde apparaatjes (bakens) worden gegevens naar je smartphone verstuurd en kun je extra informatie, zoals tekst, foto’s en filmpjes over voorwerpen op je smart-phone bekijken.  Meer weten?

Momenteel wordt gewerkt aan een vervolg, zodra daarover meer bekend, is dit op deze pagina te lezen.

Lees onze berichten over Digitaal Tafelen