Beeldproject Over Grenzen

Foto: Op 14 september 1906 krijgt de Duitse Max von Gimborn (1872-1964) een vergunning om in Zevenaar een inktfabriek te beginnen. Na verkoop van de fabriek in 1929 legt von Gimborn een bomentuin aan in Doorn  (bron: Nationaal Bomenmuseum)

Grenzen overschrijden
Al zo lang er grenzen zijn, worden ze door mensen overschreden. Immigranten en emigranten kwamen en gingen, ook in het gebied dat nu Gelderland is. Hun redenen waren legio: op zoek naar werk, in de hoop op een beter leven, om te schuilen voor gevaar, vanwege de liefde of uit zucht naar avontuur. Wat betekende het overgaan van de Gelderse grens voor hun eigen leven? En wat betekende hun komst of hun vertrek voor anderen? Met dit project geven we grensoverschrijders uit allerlei tijden een gezicht. Daarmee laten we zowel de variatie als het universele karakter van grensoverschrijding zien.

Bijdragen
Het beeldproject ‘over grenzen’ verbindt met beeld en tekst de mensen die in de loop van de eeuwen de grens van Gelderland overstaken. Via de website van het erfgoedfestival verzamelen we in 2018 foto’s met daarbij korte, anekdotische teksten van maximaal 100 woorden. De afbeeldingen en verhalen zijn afkomstig van bewoners van Gelderland. Dat kan een familie uit Groningen zijn die zich vanwege werk vestigde in Nijmegen, een gastarbeider die in de jaren vijftig naar Gelderland kwam of een vluchteling uit Syrië. We nodigen deze groepen actief uit hun beelden en teksten in te sturen. 
Ken je iemand die hier aan wil bijdragen? Vanaf 1 februari kun je verhalen  en foto’s indienen via de website van het erfgoedfestival.

Pop-up tentoonstelling
We kijken ook verder terug, naar groepen die zich in vorige eeuwen in Gelderland vestigden, zoals Franse Hugenoten, Duitse Hannekenmaaiers, Belgische vluchtelingen of Italiaanse terrazzowerkers. Deze verhalen en beelden worden verzameld door een student Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. De foto’s en teksten worden gedurende het festival verzameld en getoond op de website en via social media. In de laatste weken van het festival worden ze getoond in één of meer pop-up tentoonstellingen, op onverwachte plekken in Gelderland.
Ken je een locatie waar een pop-up tentoonstelling goed past? Laat het ons weten via info@erfgoedfestival.nl