Uitreiking Gelderse Roos Prijs 2021

Uitreiking Gelderse Roos Prijs 2021

Op 15 november verraste Erfgoed Gelderland de winnaars van de Gelderse Roos Prijs 2021 met een bezoek. Er zijn twee prijzen uitgereikt. Het project met de meeste publieksstemmen en daarmee de winnaar van de Gelderse Roos Publieksprijs, is het boek en de bijbehorende website: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. Rozet en Muziektheater De Plaats overtuigden de jury en wonnen de Gelderse Roos Juryprijs met het muziektheaterspektakel ‘Op het Puin’.

terug naar overzicht

De Gelderse Roos Prijs geeft een podium aan erfgoedprojecten met impact, stimuleert creativiteit en zet vrijwilligers in het zonnetje. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door Erfgoed Gelderland. In 2021 stond daarbij de vraag centraal: Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek? Erfgoed Gelderland ontving 24 uiteenlopende projecten van stichtingen, musea en verenigingen door heel Gelderland. Dit varieerde van audiotour tot escaperoom en van boek tot toneelvoorstelling. Hier vindt u een overzicht van de inzendingen.

Op 15 november zijn de juryprijs en publieksprijs uitgereikt. Een delegatie van Erfgoed Gelderland ging op bezoek bij de winnaars. De prijs: een cheque van €1000 en een tastbare Gelderse Roos gemaakt door CODA ExperienceLab (eerste foto). De winnaars werden tijdens de ledenraadsvergadering kort van te voren aan de leden van coöperatie Erfgoed Gelderland bekend gemaakt, aan de hand van twee animaties van Laura Zoon.

Theaterspektakel ‘Op het Puin’ winnaar juryprijs

De jury, bestaande uit kenners van het Gelderse erfgoedveld, boog zich over de 24 inzendingen. Bekijk hier de leden van de jury van de editie 2021. Uiteindelijk volgde een unaniem besluit: ‘Op het Puin’ van Rozet en Muziektheater De Plaats is de winnaar van de Gelderse Roos Juryprijs. 

Onthulling juryprijs – Animatie door Laura Zoon.

Met deze coproductie bliezen beide organisaties gezamenlijk het werk ‘Op het Puin’ van componist Robert de Roos uit 1946 75 jaar na dato nieuw leven in. De jury omschreef het als een ontroerend en treffend initiatief: ‘Een muziekstuk dat herontdekt wordt in het archief en dan op deze manier in coronatijd meerdere generaties en verhalen aan elkaar verbindt. Ook de samenwerking tussen Erfgoedcentrum Rozet en Muziektheater De Plaats is sterk en de inzet van meer dan 100 gezichten uit de stad in coronatijd is uniek’.

Muziektheaterspektakel Op het puin van Rozet en De Plaats wint Gelderse Roos Juryprijs 2021. Foto: Jan Adelaar.

Boek en website ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd ‘1940-1945’ winnaar publieksprijs 

Gedurende de maand september kon ook het publiek stemmen op de verschillende projecten. In totaal zijn er 5293 unieke stemmen binnengekomen via de website, verdeeld over de 24 projecten. De winnaar met 1055 stemmen was het project: ‘Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945’ van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. 

Onthulling Publieksprijs – Animatie door Laura Zoon.

In het kader van 75 jaar bevrijding maakte de vereniging een omvangrijk herdenkingsboek met een ondersteunende website over Elburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De vereniging deelde het boek onder meer op scholen uit, met veel positieve reacties tot gevolg.

Elburg en omstreken in oorlogstijd van Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop wint Gelderse Roos Publieksprijs 2021. Foto: Erfgoed Gelderland.

Interviews met de projecten

Erfgoed Gelderland heeft met de contactpersonen van de projecten uit de top drie een interview gehouden, in aanloop naar de uitreiking op 15 november. In deze interviews kunt u meer lezen over de inhoud van het betreffende project.

Top drie publieksprijs

Top drie juryprijs

Publieksstemmers

In totaal zijn er 5293 unieke stemmen uitgebracht. U kon tot 1 oktober uw stem doorgeven. Een week van tevoren hebben we de stemmen niet meer op de website bijgewerkt. Achter de schermen hielden we de stemmen bij, om het spannend te houden. Alle stemmen zijn nu bijgewerkt. De eindresultaten kunt u per project op de website vinden.

Uit de laatste update van de stemmen kwamen Elburg en Omstreken, Hart van Loil en Vlasoven te Veene in de top drie naar voren.

Laatste update van de publieksstemmen voor de top 3

We hebben aan de top drie projecten van de publieksprijs gevraagd of zij een filmpje konden opnemen van drie mensen die op hun project hebben gestemd. Daaruit volgde de volgende video waarin de stemmers toelichtten waarom het project waar zij op hebben gestemd, zo belangrijk is voor de gemeenschap.

Wij danken de jury en alle deelnemers voor een geslaagde derde editie
van de Gelderse Roos Erfgoedprijs.