Tips voor erfgoedinstellingen

Nu u als erfgoedinstelling wegens de overheidsmaatregelen rondom het coronavirus uw deuren tijdelijk hebt moeten sluiten, hebben we verschillende tips van leden, collega’s en anderen verzameld om deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Welke speciale aandacht vraagt uw collectie bijvoorbeeld op dit moment? En hoe bereikt u toch uw publiek nu iedereen thuis zit? De komende tijd zullen we deze pagina bijwerken met nieuwe tips en ideeën.

Hebt u zelf goede tips om te delen met ons netwerk? Wij horen het graag. Insturen mag naar info@erfgoedgelderland.nl.


Welke aandacht kunt u aan uw collectie geven?

 

 • Doe de Erfgoedzorg Checklist: Art Salvage maakte een checklist voor collectiebeheer en behoud om ervoor te zorgen dat uw kunst- en erfgoedobjecten ook veilig blijven wanneer uw museum gesloten is. Met vragen hierover kunt u terecht bij collega Kelly.
 • Vul uw basisregistratie aan of werk hem bij: Welke gegevens legt u over een object vast en in welke vorm? Het CIDOC bepaalde acht velden en bijbehorende richtlijnen die vereist zijn om een museumobject te registreren en digitaal te ontsluiten, maar er zijn meer gegevens nodig voor het professioneel beheer van een erfgoedcollectie. Bekijk hier het basisregistratie invulboek. Voor meer informatie kunt u terecht bij collega’s Dirk, Tim en Kelly.
 • Draag bij aan het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’: Welke verhalen zijn gekleurd door de manier van kijken of beoordelen? En welke collectiestukken zijn verbonden aan het Nederlands koloniale verleden of slavernijverleden? Binnen het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’ doen we onderzoek naar deze sporen. U kunt bijdragen door zelf een ‘spoor’ te schrijven. Deze publiceren we dan op mijnGelderland.nl. Bekijk ook de Words Matter publicatie van het Tropenmuseum. Met vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij collega Else.


Hoe brengt u erfgoed naar het publiek?

 

 • Maak gebruik van de tips die nu voorbij komen: De coronacrisis maakt veel creativiteit los rondom het virtueel beleven van cultuur en erfgoed. We hebben al veel tips en ideeën voorbij zien komen. Doe er uw voordeel mee. Het Groninger Museum komt bijvoorbeeld elke week met creatieve doe-opdrachten voor thuis. Bureau Boeiend stuurt wekelijks een bericht over kunst, zoals deze over Pieter Bruegel, om een steentje bij te dragen aan positiviteit.
 • Maak een digitale rondleiding: Nu mensen helaas niet fysiek naar uw museum kunnen, kunt u publiek wellicht een digitale rondleiding aanbieden. Museum Hilversum biedt bijvoorbeeld een virtuele wandeling aan langs de tentoonstelling  De Zilveren Camera. Sportgeschiedenis.nl maakte deze rondleiding in het Olympisch Stadion.  Collega’s Henriette en Erik denken graag met u mee over de mogelijkheden.
 • Schrijf een lokaal verhaal: Welk lokaal stukje geschiedenis is van belang geweest in het grotere plaatje van de Gelderse geschiedenis? Die lokale verhalen mogen natuurlijk niet ontbreken in het Verhaal van Gelderland. U kunt uw lokale verhaal insturen naar info@mijngelderland.nl. We plaatsen het verhaal dan op mijnGelderland en brengen het onder de aandacht bij de redactie van het boekproject Verhaal van Gelderland. Met vragen kunt u terecht bij collega Elmar.
 • Maak uw materiaal online beschikbaar: Historische Vereniging AWK Voet van Oudheusden onderzoekt bijvoorbeeld hoe zij hun voorraad oude films via de website kunnen aanbieden in een nieuwe rubriek ‘Voet voor Thuis’. Het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur maakte een nieuwsbrief met verwijzingen naar oude films, foto’s en documenten, en naar websites en sociale media om zelf historisch Arnhems materiaal te zoeken. Met vragen hierover kun u terecht bij collega Henriette.
 • Kijk wat thuismuseum.nl voor u kan betekenen: In korte video’s nemen de cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture cultuurliefhebbers mee op een virtuele tour door exposities en musea. In plaats van een toegangsticket te kopen, kunnen mensen een donatie doen voor hun online bezoek.
 • Maak een Escape Room voor thuis: Een Escape Room met vrienden of familie is niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam.  Voor de Escape Room De Verloren Herinnering sloegen 18 escaperooms de handen in een om 75 jaar vrijheid te eren.
 • Daag uw online volgers uit om te laten zien wat u ‘in huis hebt’. Op het moment is ‘Tussen Kunst en Quarantaine’ een enorme hit op Instagram. Met allerlei huis-tuin-en-keukenspullen beelden mensen zo goed mogelijk bekende en minder bekende kunstwerken uit. Wellicht kunnen uw volgers ook op die manier met uw collectie aan de slag. Tip: gebruik ook de #collectiegelderland.
 • Help mee Gelderse huwelijksakten digitaal toegankelijk te maken: Vrijwilligers kunnen het Gelders Archief helpen om oude Gelderse huwelijksakten online te ontsluiten via de website Velehanden.nl. Meer informatie hierover vindt u op de website van Gelders Archief.


Hoe kunt u uw erfgoedorganisatie versterken?

 

 • Volg een online cursus:  Op het platform regioambassadeur.nl zijn bijna 40 gratis online trainingen te volgen. Daarnaast biedt VSBfonds een online cursus fondsenwerving. Deze helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. In 7 videolessen wordt ingegaan op o.a. financiering, projectplannen, begrotingen en evaluatie. Voor meer informatie over fondsenwerving kunt u terecht bij collega Emma.
 • Neem een kijkje in onze kennisbankDaar vindt u handleidingen, publicaties, video’s en feiten & cijfers over uiteenlopende onderwerpen, zoals digitalisering, educatie, collectiebeheer en beeldrechten. Op de website het Landelijk Contact Museumconsulenten (LCM) waar Erfgoed Gelderland deel van uitmaakt, vindt u ook de nodige vakinformatie.
 • Lees de tips over besturen in tijden van corona: Stichting Cultuur+Ondernemen schreef een nuttig artikel met aandachtspunten en tips over besturen in (corona)crisistijd. Wilt u hierover doorpraten? Dat kan met collega Liesbeth.
 • Bereid een aanvraag voor voor de stimuleringsregeling Ieders Museum: Musea kunnen binnen het project Ieders Museum een stimuleringsbijdrage aanvragen voor projecten die gericht zijn op het ontvangen van nieuw publiek. Lees hier meer over de stimuleringsregeling. Met vragen kunt u terecht bij collega’s Ben en Else.
 • Neem de tijd voor reflectie: Waar zijn jullie als organisatie goed in en waar wilt u naartoe in de toekomst? De tweede module van ons Handboek Historische Verenigingen ‘Een pas op de plaats’ kan u daarbij helpen. Bekijk ook eens de verdiepingspagina’s over DESTEP-analyse en ledenonderzoek. Met vragen kunt u terecht bij collega Liesbeth.
 • Verzamel relevante online content over het coronavirus: Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) roept alle erfgoedinstellingen op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Kijk op deze pagina  wat u kunt doen. Met vragen kunt u terecht bij Tim.
 • Bekijk deze tips over online presenteren: Marlies Claasen maakte een waardevolle video met tips over online contact maken. Handig voor tijdens vergaderingen of presentaties in tijden van corona.
 • Controleer uw organisatiegegevens op mijnGelderland.nl: Correcties en/of aanvullingen van uw organisatiegegevens op mijnGelderland.nl kunt u doorgeven via info@mijngelderland.nl.