Storytelling: geschiedenis vertaalt en verhaalt

Symposium | 3 juni 2019 | Nederlands Openluchtmuseum

Op maandag 3 juni organiseert Erfgoed Gelderland in het Nederlands Openluchtmuseum een symposium over storytelling in het erfgoedveld. Erfgoed- en verhaalexperts laten u kennis maken met de mogelijkheden en valkuilen van verschillende analoge en technische toepassingen van storytelling.

Storytelling verbindt mensen en versterkt beleving. Tijdens het symposium wordt er gekeken hoe deze verhalen zich verhouden tot ons erfgoed en verleden. Hoe laten we Romeinen tot leven komen? Wat leren we van WOII verhalen? En hoe zetten we het verhaal van de stad goed neer? In drie parallelsessies staan de thema’s Romeinse tijd in Nederland, Tweede Wereldoorlog en stadsgeschiedenis centraal.

In een breed scala aan workshops worden alle mogelijke vragen rondom storytelling behandeld. Van het opstarten van projecten tot documentaires maken en van innovatieve educatie tot speltoepassingen.

Het symposium is onderdeel van Verhaal van Gelderland en komt tot stand in samenwerking met Romeinse Limes Nederland, WO2GLD en Gelderse Streken.

Opening en lezing

11.00-12.15

Vanaf 10.30 uur bent u welkom voor een kopje koffie. Om 11.00 uur wordt de dag geopend door dagvoorzitter Dolly Verhoeven. Aansluitend volgt een lezing van Hans Goedkoop over storytelling en verantwoord omgaan met het verleden.

De glazen bol van het verleden

Keynote door Hans Goedkoop

Historici weten van oudsher veel over verhalen vertellen. Het is de kern van hun vak. Toch is er veel veranderd sinds politici, bedrijven, bloggers, iedereen in het publiek domein zich bezighoudt met story telling. Waarin onderscheiden zich verhalen over vroeger? Hoe vertel je ze?

Als historicus op televisie, bij Andere Tijden en series als De Gouden Eeuw en 80 jaar oorlog, houdt Hans Goedkoop zich al jaren met die vragen bezig. Hij vertelt uit eigen ervaring over de verhalen die het sterkst werken en over de magie van de tijdmachine in historische verhalen. Over de manieren waarop het verleden iets vertelt over het heden en soms, heel soms, zelfs nog een stap verder gaat. Wie wil niet in die glazen bol kijken om een glimp te krijgen van de toekomst?

Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen.

Parallelsessie Romeinse tijd in Nederland

12.30-13.15

Parallelsessie Stadsgeschiedenis

12.30-13.15

Lunch

Vanaf 13.30 tot 14.15 uur staat er een lunchbuffet voor u klaar.

Workshops

14.30-16.45

Na de lunch zijn er twee workshoprondes: een van 14.30-15.30 en een van 15.45-16.45. Voor elke ronde maakt u een keuze uit diverse workshops.

Afsluiting en borrel

17.00-18.00

Om 17.00 uur sluiten we het programma gezamenlijk af. Aansluitend is er een borrel.