Storytelling en Oral History

Het begint met een goed verhaal...

Iedereen heeft een verhaal. U ook. Storytelling en Oral History brengen de geschiedenis van uw regio, organisatie of instelling tot leven. Persoonlijke verhalen over vroeger, verzameld door lokale vrijwilligers, verbinden het verleden met het heden. Storytelling en Oral History projecten resulteren daarmee niet alleen in een goed verhaal, maar zorgen ook voor identificatie. Dit verhoogt maatschappelijke betrokkenheid en versterkt regionale en lokale identiteiten.

Wat is Oral History?
Oral History, ofwel gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen die hieruit voortkomen vertellen de menselijke kant van de geschiedenis en kunnen worden ingezet voor uiteenlopende doeleinden. Denkt u bijvoorbeeld aan publicaties, routes, films en tentoonstellingen. De mogelijkheden zijn legio.

Storytelling: wat kunt u met verhalen?
Met Storytelling verrijkt u uw geschiedenis. Een collectie verhalen uit het verleden creëert draagvlak, begrip en betrokkenheid in het heden. Zo zet u uzelf en uw verhaal in de markt.

Hoe kan Erfgoed Gelderland u helpen?

Erfgoed Gelderland is gespecialiseerd in het verzorgen van Storytelling en Oral History-projecten van begin tot eind. Een integraal project bestaat uit:

  • Werven en opleiden van vrijwilligers tot professionele oral historians
  • Begeleiden en coördineren van de vrijwilligersgroep
  • Verwerken van interviews en bijbehorende documenten
  • Bieden van een platform op www.mijngelderland.nl
  • Begeleiden en adviseren bij archivering van interviews

Erfgoed Gelderland levert maatwerk. Het traject kan worden aangepast op basis van uw wensen en behoeftes. Tevens kunnen we met u meedenken over de verhaallijnen. Ook kunt u bij ons terecht voor verhuur van opnameapparatuur of interviews op aanvraag.

Resultaat

...het eindigt met een mooi resultaat

Resultaat
Wat begint met een goed verhaal, eindigt met een mooi resultaat. Uw verhaal mag gezien worden. Dat kan op verschillende manieren en met verschillende eindproducten, zoals documentaires, applicaties of routes. Verhalen zijn een eindeloze bron van inspiratie.

Een aantal voorbeelden van de resultaten die de Storytelling en Oral History-projecten van Erfgoed Gelderland hebben opgeleverd:

Wat doen we?

Hieronder vindt u een overzicht van recente projecten van Erfgoed Gelderland op het gebied van Oral History. Verder vindt u hier informatie over de cursussen die wij verzorgen.

Werkgroep Oral History Gelderland

Persoonlijke verhalen houden de geschiedenis levend. De Werkgroep Oral History Gelderland (WOHG) draagt sinds 2012 bij aan het behoud van deze verhalen. De leden van de werkgroep nemen interviews af volgens de oral history methode, transcriberen de interviewopname en schrijven vervolgens een verhaal voor publicatie. Meer weten over de Oral History Werkgroep Gelderland?

Verhaal van Putten

Verhaal van Putten is een door de gemeente Putten geïnitieerd identiteitsproject. Het doel van dit project is om, samen met de inwoners van Putten, de Puttense geschiedenis op een eigentijdse wijze vast te leggen en uit te dragen. Om dat doel te bewerkstelligen worden twee paden bewandeld: enerzijds wordt de reeds bestaande canon aangevuld en gemoderniseerd; anderzijds worden met behulp van de Oral History-methode persoonlijke Puttense verhalen vastgelegd. De verhalen vormen samen ‘hét’ Verhaal van Putten.

Erfgoed Gelderland heeft in opdracht van de gemeente Putten het plan van aanpak geschreven en leidt het project in de projectgroep samen met de gemeente en de historische verenigingen.

Stemmen van een nieuwe tijd

Wederopbouw in de Achterhoek

Stemmen van een nieuwe tijd is het verhalentraject van Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek. Dit project is opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Het wordt een project waarin de verhalen en de tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook de verbinding met het heden gezocht wordt. Verhalen van toen zijn inspiratie voor nu!

Om de verhalen van toen ‘te vangen’ is Erfgoed Gelderland gevraagd een  een Oral History traject op te zetten en te begeleiden. Tijdens Stemmen van een nieuwe tijd worden uit de hele Achterhoek lokale geschiedverhalen verzameld. Deze lokale verhalen vormen de basis van de Achterhoekse canon van de wederopbouw.

Oral History: Cursussen

Erfgoed Gelderland organiseert verschillende cursussen over Oral History. Zaken die aan bod komen tijdens de Oral History-cursus lopen van de totstandkoming van herinneringen tot aan een juiste houding tijdens het interview. Deelnemers oefenen in  groepjes van drie met het afnemen van interviews. Dat levert mooie verhalen, leuke gesprekken en interessant leermomenten op. Steeds wordt er geëvalueerd. Wat ging er goed, wat kon er beter? Door de cursus komen interviewers goed beslagen ten ijs komen als ze de geschiedenis gaan vastleggen.

Wilt u dat wij bij uw organisatie een cursus geven, neem dan contact met ons op.

Nieuws over Storytelling en Oral History

Korte films over razzia van Putten in première

Erfgoed Gelderland presenteert in samenwerking met Verhaal van Putten en WO2GLD een driedelige filmserie over de razzia van Putten. In drie korte filmpjes [...]

Petitie Nationaal Knooppunt Oral History

Onlangs ondertekende Erfgoed Gelderland de petitie ‘Nationaal Knooppunt Oral History’. De petitie vraagt om actieve politieke steun voor het mogelijk maken van een [...]

Nog plekken vrij voor cursus Oral History in de Achterhoek

Op zaterdag 7 september organiseert Erfgoed Gelderland een cursus Oral History in het kader van het project Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de [...]