Mini-symposium ‘Iedereen vertelt’

Op 4 november 2021 organiseert Erfgoed Gelderland het mini-symposium ‘Iedereen vertelt’. Tijdens deze middag laten verschillende erfgoedorganisaties zien hoe zij oral history inzetten om erfgoed te verrijken en aansprekender te maken voor een breder publiek.

Datum afgerond04-11-2021
ThemaOral History, Verhalen
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers, Historische Verenigingen
ProductEvenement
terug naar overzicht

Op donderdag 4 november 2021 organiseert Erfgoed Gelderland het mini-symposium ‘Iedereen vertelt. Hoe oral history kan bijdragen aan een diverser en completer publieksverhaal’. Het mini-symposium is bedoeld voor erfgoedvrijwilligers en beroepskrachten. Tijdens deze middag laten verschillende erfgoedorganisaties zien hoe zij oral history inzetten om erfgoed te verrijken en aansprekender te maken voor een breder publiek. Het symposium vindt live plaats in het atrium van Erfgoed Gelderland en start om 14.00u.

De kracht van oral history

Met oral history wordt het verleden doorgegeven door middel van persoonlijke verhalen. Steeds meer erfgoedorganisaties ontdekken de kracht van oral history. Het kan bestaande verhalen en collecties aanvullen en verrijken en daarmee erfgoed toegankelijker maken voor verschillende doelgroepen. Tijdens het symposium kijken we hoe historische verenigingen, musea, archieven en andere erfgoedorganisaties daar hun voordeel mee kunnen doen.

Programma

13.30 uur – Inloop met koffie en thee

14.00 uur – Welkom en presentatie pamflet

14.15 uur – Lezingen van Yvette Kopijn en Susan Hogervorst

14.45 uur – Korte pauze

15.00 uur – In gesprek met twee Gelderse musea

15.30 uur – Vragenronde en informatie over het oral history netwerk

15.45 uur – Carrousel van voorbeeldprojecten

16.00 uur – Afsluitende borrel

Oral history pamflet

Tijdens het symposium presenteren we het oral history pamflet. Verschillende erfgoedorganisatie uit de coöperatie Erfgoed Gelderland die zich bezighouden met oral history en verhalen hebben dit pamflet samen opgesteld. In het pamflet formuleren zij wat zij verstaan onder oral history en welke meerwaarde het heeft voor het erfgoedveld. Er wordt omschreven aan welke voorwaarden een oral history interview altijd moet voldoen en waar organisaties rekening mee moeten houden. Andere erfgoedorganisaties die zich herkennen in het betoog en dit ondersteunen worden van harte uitgenodigd aan te sluiten bij het pamflet.

Lezingen Yvette Kopijn en Susan Hogervorst

Yvette Kopijn zal met haar lezing ingaan op hoe verhalen kunnen bijdragen aan een inclusiever museum. Yvette Kopijn zet oral history in bij haar onderzoek naar migratie, identiteit en overlevingskunst in de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen. Bovendien gebruikte zij oral history om jongeren in contact te laten komen met hun afkomst en identiteit om zo samen tot de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ te komen.

Susan Hogervorst, Universitair Docent Historische Cultuur en Geschiedenisdidactiek aan de Open Universiteit, licht haar visie toe op hoe oral history beschikbaar en toepasbaar gemaakt kan worden voor publiek. Susan put uit haar ruime ervaring en een recent gedaan onderzoek naar gebruik van oral history in herinneringscentra voor de Tweede Wereldoorlog.

Caroussel

In de carrousel bespreken we enkele voorbeeldprojecten die gebruik maken van oral history:

  • Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is bedenker van het project ‘Oral History in de klas‘. Op de website vindt je informatie, lesmaterialen en handreikingen om met leerlingen of studenten een oral history project te starten. Daarnaast bevat de site voorbeelden van door studenten van de lerarenopleiding geschiedenis gemaakte oral history interviews.
  • Regionaal Archief Rivierenland bracht voor het educatieproject Toen en toekomst jongeren in contact met ouderen die graag hun verhaal deelden over vroeger.
  • De Gemeente Arnhem legde de onbekende geschiedenis van de Defensiehaven vast in een documentaire met ooggetuigen.
  • Het Regionaal Archief Nijmegen legt verhalen van bekende en onbekende Nijmegenaren vast in de Verhalenbank.

Praktische info

Het mini-symposium ‘Iedereen vertelt’ vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur aan de Westervoortsedijk 67-d, 6827 AT Arnhem. Deelname is gratis. Er is ruimte voor maximaal 40 deelnemers. U kunt zich aanmelden via onderstaande aanmeldbutton. Voorafgaand aan het symposium ontvangt u per mail een bevestiging van uw aanmelding.

Let op: het maximum aantal deelnemers voor dit symposium is inmiddels bereikt. U kunt zich nog wel aanmelden voor een plekje op de wachtlijst.