Erfgoedfestival Gelderland

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Daarom koppelde het Erfgoedfestival in 2020 en 2021 verschillende kunstenaars en artiesten aan bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. En dat leverde bijzondere resultaten op!

ThemaKunst
DoelgroepErfgoedprofessionals, Publiek
ProductEvenement
terug naar overzicht

Sinds 2022 is het Erfgoedfestival verder gegaan als het Verhaal van Gelderland Festival. Klik hier voor meer informatie over het Verhaal van Gelderland Festival 2023.

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Daarom koppelde het Erfgoedfestival in 2020 en 2021 verschillende kunstenaars en artiesten aan bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Als artists-in-residence lieten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis, in 2020 ‘Oost/West’ en in 2021 ‘Aan het werk’. Het maakproces werd online gevolgd en gedurende de Maand van de Geschiedenis traden de artiesten op en verschenen de eindresultaten online op de projectwebsite erfgoedfestival.nl.

Erfgoedfestival 2021: Aan het werk

In 2021 was het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Aan het werk’. De tien artiesten van het Erfgoedfestival 2021 gingen met dat in hun achterhoofd in residentie op tien erfgoedlocaties in Gelderland. Harpist Remy van Kesteren ging het experiment aan bij Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Alleskunner Ellen ten Damme ontdekte de geschiedenis van de visserij in het Bottermuseum in Harderwijk. Cabaretière Katinka Polderman dook met onderzoekster Sophie Reinders in de bijzondere boekencollectie bij Radboud Erfgoed in Nijmegen. Rapper Rico (bekend van Opgezwolle) bezocht het wonderlijke Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg en cabaretier Merijn Scholten (bekend van De Partizanen) liet zich inspireren bij CODA in Apeldoorn.

Het festival bood ook een podium aan jong talent. Zo ging het voltallige Jong Metropole naar het Erfgoedcentrum Zutphen. Vera Bon dook in de collectie van het Huis der Provincie in Arnhem. Drie internationale studenten van ArtEZ gingen aan de slag met de historische kledingcollectie van Museum Smedekinck in Zelhem. Inbal Abir liet zich inspireren door het Anton Pieck Museum in Hattem en het hiphop-collectief Eastwave verruilde de Achterhoek voor een bezoek aan het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen.

Deze editie van het festival resulteerde in een divers repertoire van bijzondere eindproducten, waaronder het doeboek voor volwassenen Zwerfgoed door Katinka Polderman, een krachtig essay over de verdrietige geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch door Merijn Scholten en diverse muzieknummers. De eindresultaten werden voor het eerst vertoond op 3 oktober 2021 in De Vereeniging in Nijmegen. Op Youtube en via onderstaande button zijn de optredens nog terug te zien.

Aftermovie Erfgoedfestival 2021 ‘Aan het werk’

Erfgoedfestival 2020: Oost/West

In 2020 was het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Oost/West’. De vijftien artiesten van het Erfgoedfestival 2020, een mix van Gelders talent en gevestigde namen, gingen in de zomer van 2020 op ontdekkingstocht op 15 bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Zanger Typhoon voelde zich in zijn element bij Slot Loevestein, Roos Rebergen (bekend van de band Roosbeef) dook in het archief van het Katholiek Documentatiecentrum, cabaretier Micha Wertheim resideerde bij het Kröller-Müller Museum, rapper en muzikant Akwasi verbleef in het Afrikamuseum, schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse bezocht in Tiel het Flipje en Streekmuseum én het Regionaal Archief Rivierenland, Jaap Robben onderzocht de grens in het Grenslandmuseum, singer-songwriter Marike Jager raakte geïnspireerd door de collectie van Stadsmuseum Groenlo, danser en choreograaf Farida Nabibaks dook in de geschiedenis van Radio Kootwijk, fotograaf Suzanne Liem legde de coronatijd in beeld vast in Museum Bronbeek en Clean Pete en Anne Soldaat voelden zich thuis in Huis Verwolde.

Naast de tien gevestigde namen, was de line-up ook gevuld met Gelders talent. Muzikant Mr. Weazley maakte het nummer Freedom in Musea Zutphen, Ischa den Blanken schreef in CODA het persoonlijke spoken word stuk ‘Vuur’, danser en choreograaf Ibrah zocht inspiratie in Rozet, Cassandra Onck dook in de geschiedenis van Piet Mondriaan bij Museum Villa Mondriaan en zangeres Jahlynn Kalkman schitterde in de Valkhofkapel.

Aangevuld met vele verhalen van vijftig aanhakende erfgoedlocaties bracht het Erfgoedfestival 2020 een hoop moois. Het Gelders erfgoed werd in uiteenlopende vormen vertolkt; variërend van dans, zang, spoken word en voordrachten tot fotografie, cabaret en betoog. De eindresultaten werden voor het eerst vertoond op 27 september 2020 in Musis in Arnhem. Op Youtube en via onderstaande button zijn de optredens nog terug te zien.

Aftermovie Erfgoedfestival 2020 ‘Oost/West’

Eerdere edities

Het eerste Erfgoedfestival dat Erfgoed Gelderland initieerde vond plaats in 2006 onder de titel ‘Gelderland 1900-2000’. Gelderse erfgoedorganisaties konden met allerlei activiteiten binnen het thema deelnemen aan het festival. Dat resulteerde in een gezamenlijk festival dat over de hele provincie te beleven was. Met Dolly Verhoeven als festivaldirecteur volgden hierop nog vier volgende edities van het Erfgoedfestival: Geloven in Gelderland (2008), Gelegerd in Gelderland (2012), Gemaakt in Gelderland (2015) en Over Grenzen van Gelderland (2018). Vanaf 2020 sloeg het Erfgoedfestival onder leiding van festivaldirecteur Mijke Pol een nieuwe richting in, met ondersteuning van productieleider Marit Veeneman en medewerkers van Erfgoed Gelderland. De twee meest recente edities van het Erfgoedfestival volgden deze nieuwe vorm.

Specials mijnGelderland

Verschillende Erfgoedfestivals kregen ook een special op ons verhalenplatform mijnGelderland. De specials zijn een verzameling verhalen binnen de thema’s die de afgelopen jaren de revue passeerden. De verhalen zijn nog steeds te lezen op mijngelderland.nl.

Aftermovie Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland 2018

Het Erfgoedfestival werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuur Oost, Maand van de Geschiedenis, Omroep Gelderland en vele anderen.