Erfgoedfestival 2021

Tien kunstenaars, geïnspireerd door tien Gelderse erfgoedlocaties. Dat is het Erfgoedfestival 2021. Helemaal in het teken van ‘Aan het werk’. Beleef het rondom de Maand van de Geschiedenis – van 3 oktober tot en met 31 oktober 2021.

Datum gestart03-10-2021
Datum afgerond31-10-2021
ThemaKunst
DoelgroepErfgoedprofessionals, Publiek
ProductEvenement
terug naar overzicht

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Met de zevende editie van het Erfgoedfestival bouwen we voort op het succes van 2020. Tien kunstenaars, waarvan vijf jonge Gelderse talenten, verblijven tijdens het Erfgoedfestival 2021 op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar laten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk. We volgen de makers in een grote online campagne tijdens hun residentie en maakproces. Het Erfgoedfestival 2021 slaat daarmee een brug tussen de werelden van kunst en erfgoed.

Tien artiesten en locaties
De line-up voor het Erfgoedfestival 2021 bestaat uit een mix van gevestigde namen en jonge Gelderse talenten. Tien kunstenaars, allemaal met een eigen expertise, laten zich prikkelen door de geschiedenis op tien bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Het Erfgoedfestival combineert een harpist, rapper, cabaretiers, zangers, diverse muzikanten en kunstenaars. De artiesten komen vanuit alle hoeken en laten zich op eigenzinnige wijze inspireren door een historische omgeving.

Locaties van het Erfgoedfestival 2021

Harpist Remy van Kesteren ging het experiment aan bij Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Alleskunner Ellen ten Damme ontdekt de geschiedenis van de visserij in het Bottermuseum in Harderwijk. Cabaretière Katinka Polderman duikt met hulp van onderzoekster Sophie Reinders in de bijzondere boekencollectie bij Radboud Erfgoed in Nijmegen. Rapper Rico (bekend van Opgezwolle) bezoekt het wonderlijke Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenbergh en cabaretier Merijn Scholten (bekend van De Partizanen) laat zich inspireren bij CODA in Apeldoorn.

Het Erfgoedfestival biedt ook een podium aan jong talent. Zo gaat het voltallige Jong Metropole naar het Erfgoedcentrum Zutphen. Vera Bon duikt in de collectie van het Huis der Provincie in Arnhem. Drie internationale studenten van ArtEZ gaan aan de slag met de historische kledingcollectie van Museum Smedekinck in Zelhem. Inbal Abir laat zich inspireren door het Anton Pieck Museum in Hattem en het hiphop-collectief Eastwave verlaat de Achterhoek voor een bezoek aan het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen.

Gelderse talenten
Het Erfgoedfestival wil jonge kunstenaars en artiesten een kans geven om in Gelderland hun stem te vinden en gehoord te worden. Erfgoedlocaties dienen hierbij als perfecte plaats voor inspiratie, waar de artiesten tijdelijk zullen verblijven. Met deze constructie stimuleert het Erfgoedfestival zowel cultureel erfgoed als de actuele culturele sector in Gelderland.

Online en fysieke evenementen
Het Erfgoedfestival is in aanloop naar en gedurende de Maand van de Geschiedenis in oktober online te volgen op erfgoedfestival.nl en via de socialmediakanalen van het festival, Facebook, Twitter en Instagram. Op zondag 3 oktober presenteren de artiesten de eindresultaten van hun residenties in de Vereeniging in Nijmegen. Dit is ook de officiële opening van de Maand van de Geschiedenis. De opening is live te volgen via Omroep Gelderland.

In de maand oktober zijn er ook enkele live optredens van de verschillende artiesten op de locaties. Hier kunnen een beperkt aantal bezoekers bij aanwezig zijn. Houd de website erfgoedfestival.nl in de gaten voor meer informatie over het programma.

Organisatie
Het initiatief voor het Erfgoedfestival ligt bij coöperatie Erfgoed Gelderland, en komt tot stand met ondersteuning van de Provincie Gelderland. De voorgaande edities waren: Gelderland 1900-2000 (2006), Geloven in Gelderland (2008), Gelegerd in Gelderland (2012), Gemaakt in Gelderland (2015) en Over Grenzen van Gelderland (2018). De editie van 2020 was het eerste festival in de nieuwe stijl. Bekijk daarvan het archief op erfgoedfestival.nl.

De uitvoering wordt gecoördineerd door festivaldirecteur Mijke Pol en ondersteund door programmeur én productieleider Marit Veeneman. Het complete festivalteam bestaat uit medewerkers van Erfgoed Gelderland en externe deskundigen. De festivalorganisatie stelt het overkoepelende projectplan op, zoekt partners binnen en buiten de erfgoedsector, zorgt voor een gezamenlijke programmering, regelt de overkoepelende festivalcommunicatie en maakt na afloop een evaluatierapport.

Foto: Festivaldirecteur Mijke Pol – Karin Jonkers

Het Erfgoedfestival wordt mede mogelijk gemaakt door: