De Verhaal van Gelderland Zomertoer

Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer beleefde het publiek de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw, met historische activiteiten op negen erfgoedlocaties in Gelderland.

Datum gestart18-06-2022
Datum afgerond14-08-2022
ThemaVerhaal van Gelderland
DoelgroepPubliek
ProductEvenement
terug naar overzicht

Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer beleefde het publiek de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw, met historische activiteiten op negen erfgoedlocaties in Gelderland. De zomertoer startte op 18 juni 2022 en werd afgesloten met het finaleweekend op 13 en 14 augustus 2022.

Verhaal van Gelderland komt tot leven

Samen vertelden negen erfgoedlocaties in de zomer van 2022 het Verhaal van Gelderland. Met re-enactment, lezingen en andere historische activiteiten voor jong en oud brachten zij elk weekend een stukje Gelderse geschiedenis tot leven. Elke zaterdag had een eigen thema, geïnspireerd op een van de tijdvakken. Op 13 en 14 augustus sloten we de zomertoer af bij Kasteel Cannenburch met een spetterend finaleweekend waarin alle tijdvakken in de Gelderse geschiedenis nog eens aan bod kwamen.

Foto: Jan Adelaar

Provinciale geschiedenis Verhaal van Gelderland

De zomertoer was tevens een aankondiging voor het aankomende vierdelige boek Verhaal van Gelderland. Dit boek verschijnt in het najaar van 2022. In elf tijdvakken zet een team van historici de geschiedenis van de provincie uiteen, onder redactie van prof. dr. Dolly Verhoeven. Van mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. Deze provinciale geschiedenis verhaalt over opstanden, ambachten, kunst, cultuur en veel meer. Politieke, economische, sociale en culturele processen worden in onderlinge samenhang beschreven. Tijdens de zomertoer namen de auteurs van het boek ons in diverse lezingen mee door de Gelderse geschiedenis.

Verhaal van Gelderland

De geschiedenis van Gelderland is opgebouwd uit duizenden verhalen, historische collectiestukken, musea, monumenten en veel meer. Onder de naam ‘Verhaal van Gelderland’ verbinden we samen met Gelderse erfgoedorganisaties al deze elementen. De Verhaal van Gelderland Zomertoer is onderdeel van dit grootschalige samenwerkingsproject. Verhaal van Gelderland wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.