Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal

24 juni | 09.30 - 13.00 uur | Online

Het maken van replica’s is van alle tijden. Met 3D-scantechnieken worden deze kopieën steeds realistischer. Dit roept sterker dan ooit de vraag op wat de historische en ethische waarde is van een replica ten opzichte van het oorspronkelijke object. Tijdens het online symposium ‘Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal’ staan we stil bij deze vraag en onderzoeken we nieuwe mogelijkheden die de (digitale) 3D-replica’s bieden voor publiekspresentatie en publiekstoepassingen binnen de erfgoedsector. Het symposium vindt online plaats op donderdag 24 juni tussen 09.30 en 13.00 uur.

20 minuten sessie #1

Liselore Tissen - Als promovenda en docent kunstgeschiedenis verbonden aan TU Delft en Universiteit Leiden

“De toepasbaarheid van 3D-reproducties en de ethische consequenties hiervan”
Dankzij technologische innovatie leven we in een wereld van reproducties: we kunnen kunstwerken elk moment Googelen en misschien heb je je wel eens met een VR-bril in het Louvre kunnen wanen om naar de Mona Lisa te kijken. Dankzij 3D-technologie kunnen we met één druk op de knop oneindige kopieën en variaties van elk kunstwerk, monument en artefact maken, inclusief al die elementen die het werk zo uniek maken. En door de digitale aard ervan kan alles vliegensvlug worden gedeeld. Maar wat betekent het dat 3D-printen zijn intrede doet in de kunstwereld? Hoe verhoudt een 3D-object zich tot het origineel? Deze lezing draait om de ethische vragen en discussies rondom de introductie van 3D-printen in de kunstwereld en de manier waarop 3D-technologie op een verantwoorde manier gebruikt kan worden binnen de kunst- en cultuursector.

Afbeelding: Liselore Tissen

20 minuten sessie #2

Charlotte Rixten - Directeur Museum Villa Mondriaan

“Leuk hoor, maar wat kun je er nou mee?”
Musea en erfgoedinstellingen bezitten geen cultureel erfgoed, we zijn enkel de plek waar het publiek zijn cultureel erfgoed bewaard. We bewaren en tonen, maar lijken ook nog steeds te bewaken. 3D-modellen en digitalisering geven ons de unieke kans om cultureel erfgoed weer terug te leggen in de handen van het publiek. Een grote investering doen om de collectie weg te geven, wanneer is dat waardevol voor een museum?

Lightning Talks

Verschillende sprekers bieden in korte presentaties hun perspectief op 3D-reproducties, waaronder:

  • Cindy Zalm, head of collection management Nationaal Museum van Wereldculturen, vertelt over de ervaringen die ze in de laatste jaren hebben opgedaan met 3D-reproducties, onder andere gericht op conservering.
  • Daphne Maas, directeur Voerman Stadsmuseum Hattem bespreekt hoe je met 3D-scans en een hologram de bezoeker nog meer inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van archeologische vondsten en wat dat betekent voor het museum.
  • Margot Appelman, projectleider CODA ExperienceLab, biedt een kijkje in de keuken van hun hightech maakplaats, waar jong en oud de mogelijkheid krijgt te ontdekken, maken en ontmoeten om zo Apeldoorns erfgoed met behulp van digitale technieken (virtual reality, 3D printen en lasersnijden) dichterbij de bezoeker te brengen.
  • Sanne Frequin, kunsthistoricus, promovendus UVA en universitair docent Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht vertelt over het spanningsveld tussen ‘echt’ en ‘net echt’ en over het transparant zijn over de onzekerheidsfactor van 3D-reproducties.
  • Simone Claessens, conservator van het Nederlands Mijnmuseum, vertelt over het project ‘Mining The Netherlands’ dat ze samen met internationale master studenten van Maastricht University hebben uitgevoerd.
  • Thomas Flynn, cultural heritage lead Sketchfab, toont 10 manieren waarop 3D-reproducties ingezet kunnen worden voor publieksdoeleinden.

Informatie over de andere sprekers volgt.

Schatkamers van Gelderland

Sinds 2019 wordt er gewerkt aan het project Schatkamers van Gelderland, onderdeel van het Verhaal van Gelderland. Met een nieuwe 3D-module van Schatkamers op collectiegelderland.nl worden de fysieke grenzen van vitrines en de beslotenheid van depots doorbroken – de objecten kunnen van alle kanten bekeken worden, alsof u het object zelf in handen heeft. Tijdens het symposium lanceren we de module van Schatkamers op CollectieGelderland.

Lancering Schatkamers van Gelderland

  • Making-of: Het Nieuwe Kader geeft alvast een kijkje achter de schermen van de Virtual Reality-game Schatkamers van Gelderland die later dit jaar gaat rondreizen.
  • Vincent Jacobs (Strategy Director, Driebit), Dirk Janse (coördinator CollectieGelderland, Erfgoed Gelderland) en Erik van Vliet (Publiek & Interactieve media, Erfgoed Gelderland) praten over totstandkoming, uitdagingen en vergezichten rondom het gebruik van 3D-materiaal op websites.
  • Officiële lancering van Schatkamers op CollectieGelderland door Peter Drenth (Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed van de Provincie Gelderland) en Marc Wingens (Directeur, Erfgoed Gelderland).

Ronde tafels

Kennisuitwisseling tussen sprekers en deelnemers

Als laatste programmaonderdeel is er voor de deelnemers en sprekers de mogelijkheid om kennis uit te wisselen. Dat doen we aan digitale ronde tafels via het programma Wonder.

Aanmelden 'Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal'

Deelname aan het symposium is gratis. U kunt zich aanmelden via onderstaande button. U ontvangt dan voorafgaand aan het symposium een mail met instructies en de link om deel te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: