Voortgang Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Voor het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland verschijnen er elke maand nieuwe Sporen op ons publieksplatform mijnGelderland. De beschreven sporen zijn het resultaat van een sporenonderzoek naar het koloniaal- en slavernijverleden van Gelderland, waarin Erfgoed Gelderland een initiërende en faciliterende rol speelt. De twee recentste sporen die online gezet zijn gaan over een ring uit de collectie van Museum Het Valkhof, waarop het hoofd is uitgesneden van een Afrikaanse man of vrouw, en het eerste deel uit een serie sporen van koloniale slavernij in Harderwijk.

Schitterende schaduw
Het sporenonderzoek is tevens de basis voor de muziek- & danstheaterproductie ‘Schitterende Schaduw‘ door Stichting Reframing HERstory Art Foundation. Initiatiefneemster Farida Nabibaks baseert zich voor de productie op historische feiten, objecten en persoonlijke verhalen uit het onderzoek. Eind vorig jaar konden enkele pilots van de productie voor het eerst getoond worden aan publiek bij o.a. Museum Arnhem en Rozet.

Trainingen, workshops en onderzoek
Naast de voorstelling en het sporenonderzoek gebeurde er afgelopen jaar nog meer binnen het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland. We gaven verschillende trainingen en workshops, o.a. aan Paleis het Loo en Rozet. In samenwerking met museum Bronbeek organiseerden we een online studiemiddag en we namen deel aan een onderzoek vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) naar sporen van slavernij- en koloniale geschiedenis in collecties van kleine musea. Drie musea uit Gelderland werden door ons voorgedragen. Begin 2021 presenteert RCE dit onderzoek in de vorm van een handleiding.

Verhalenvangers
Ook ging in het najaar het interviewproject van start om verhalen van mensen te verzamelen van nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van plantage-eigenaren. Naar aanleiding van onze oproep voor verhalenvangers trainden we in totaal acht geïnteresseerden tot interviewer. Zij gaan nu in groepjes aan de slag met (online) interviewen.

Meer informatie
Hebt u vragen of wilt u meer weten over dit project? Bekijk deze pagina en houd onze berichtgeving hierover in de gaten, of neemt contact op met Else Gootjes.

Afbeelding: Voorbereidingen voor de trainingen en workshops door (v.l.n.r.) Dyonna Benett, Else Gootjes, Dineke Stam en Barbara Esseboom (Foto: Erfgoed Gelderland)