Voortgang Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Voor het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland verschijnen er elke maand nieuwe Sporen op ons publieksplatform mijnGelderland. De twee nieuwste sporen gaan over de familie Staring en Ver Huell, die beiden behoorden tot de gegoede en invloedrijke Gelderse families uit de Achterhoek.

Nieuwe sporen
Slavenloon voor Damiaan Hugo Staring‘, vertelt het verhaal van twee muntstukjes die tot slaaf gemaakte tiener Damiaan Hugo Staring (1736-1783) in Marokko als slavenloon ontving en die hij na zijn vrijlating als aandenken heeft behouden. ‘Tot slaaf gemaakt in Marokko‘, vertelt over oorlogsschip Het Huys in ‘t Bosch, dat in mei 1751 wordt uitgestuurd voor een missie naar de Middellandse zee. Bekijk alle Sporen van de Maand op mijnGelderland.

Interview, trainingen en workshops
Een tweede onderdeel van het project richt zich op persoonlijke sporen. Daarvoor gaan we nazaten van tot slaafgemaakte mensen uit Gelderland en nazaten van plantage-eigenaren en andere betrokkenen interviewen. We ontwikkelen op dit moment plannen om met dit deel van het project van start te kunnen gaan. Eventueel wordt dit deel van het project digitaal opgepakt. Daarnaast  blijft het ook mogelijk om trainingen en workshops aan te vragen. Ook daarvoor kunnen we de digitale mogelijkheden onderzoeken. Meer informatie daarover is te vinden op de projectpagina.

Een bijdrage leveren?
Het is mogelijk om zelf een ‘spoor’ aan te leveren en zo een bijdrage te leveren aan het project. Deze verhalen publiceren we ook op mijnGelderland. Hebt u vragen of wilt u meer weten over dit project dan kunt u contact opnemen met Else Gootjes.

Afbeelding: Huize de Wildenborch – J.F. Christ (1841) © Gelders Archief, CC-BY-SA