Verhalenvangers gezocht

We zijn op zoek naar mensen die als interviewer/verhalenvanger willen meedoen aan het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland.

Om de persoonlijke verhalen rondom slavernijverleden in Gelderland te bewaren gaan verhalenvangers op pad. Het gaat om verhalen van nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van plantage-eigenaren in Gelderland. De interviewers tekenen de verhalen van mensen op door middel van een interview. Zij vragen mensen te vertellen over hoe hun leven verbonden is aan slavernijverleden. Wat is er van generatie op generatie doorgegeven? Welke verhalen, gebruiken, liederen of voorwerpen verwijzen daarnaar? Hoe kijken zij op dit moment naar deze geschiedenis? Op basis van deze gesprekken maken de  verhalenvangers verhalen voor het project Sporen van slavernijverleden in Gelderland die (online) worden gepubliceerd.

De verhalenvangers krijgen een interviewcursus aangeboden en worden begeleid bij het interviewproces: van zoeken en benaderen van een verteller tot het schrijven van een verhaal. Verhalenvangers zijn geïnteresseerd in het slavernijverleden en/of in persoonlijke verhalen. Wilt u of wil jij meedoen? We organiseren een (online) introductiebijeenkomst op 5 november 2020 en daarna nog een twee vervolgbijeenkomsten.

Meer informatie en aanmelden.

Afbeelding: Portret van Anna Margaretha van Isendoorn-van Renesse met zwarte jonge bediende; hiernaar wordt nog onderzoek gedaan (Geldersch Landschap & Kasteelen, Kasteel Cannenburch)