Eerste module van het Handboek voor Historische Verenigingen uitgereikt!
Op dinsdagmiddag 26 februari organiseerde Erfgoed Gelderland, in kader van het project Verhaal van Gelderland, een bijeenkomst voor historische verenigingen: ‘Het Juiste Loket SPECIAL’. Deze bijeenkomst stond in het teken van van perswijsheid en communicatie.
Perswijsheid en communicatie
Het programma begon met een uitgebreide lunch waar deelnemers konden netwerken met andere verenigingen. Vervolgens openden Marc Wingens en Jette Janssen de bijeenkomst. De eerste spreker van het plenaire gedeelte was Frank Kuijpers van de Persgroep. Hij vertelde over de samenwerkingsmogelijkheden tussen historische verenigingen en lokale media (waaronder huis-aan-huisbladen), de manier hoe redacties omgaan met persberichten en hoe je meer publiciteit krijgt. Collega Tim Stapel sprak hierna over de website erfgoedvrijwilliger.nl: een website waar erfgoedinstellingen vacatures op kunnen plaatsen en waar mensen vrijwilligerswerk kunnen vinden in de Gelderse erfgoedsector.
In het tweede gedeelte gingen de deelnemers aan de slag met workshops. Er waren twee rondes met keuze uit drie workshops. De deelnemers leerden van collega’s Maud Heldens en Tim Stapel de nieuwste tips en tricks rondom sociale media en kregen inspiratie over wat ze allemaal kunnen plaatsen op hun kanalen. Wat zijn de do’s en dont’s bij een interview geven voor de camera? John Post van ToonWorkz gaf deelnemers de gelegenheid ze meteen voor de camera uit te proberen! Collega Henriette Kosse gaf deelnemers tips over persberichten opstellen en persbenadering.
Uitreiking van de eerste handboekmodule
Aan het einde van de bijeenkomst werd de eerste module van het handboek voor historische verenigingen uitgereikt. De module gaat over perswijsheid en communicatie en is onderdeel van Verhaal van Gelderland. Ben Verheij van Oudheidkundige Vereniging Groenlo nam het eerste exemplaar in ontvangst. Bekijk hier het bijhorende animatiefilmpje. Het komende half jaar verschijnt iedere maand een nieuwe module van het handboek met tips, trucs, formats, stappenplannen en verdieping.
De Gelderse historische verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van de inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken gaat Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland de historische verenigingen extra ondersteuning bieden door middel van het handboek en persoonlijke begeleiding. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot het bereiken van een breder en jonger publiek en van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen.
Voor meer informatie over het handboek voor historische verenigingen of het begeleidingstraject neem contact op met Jette Janssen of Darinka Thijs.