Verhaal van Gelderland gepresenteerd!

Zaterdag 10 maart werd tijdens de laatste Gelredag van de Ridders van Gelre op kasteel Doorwerth het plan Verhaal van Gelderland gepresenteerd. Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland om de geschiedenis van Gelderland te beschrijven en breed te presenteren. Daarbij willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk partijen betrekken.

De geschiedenis van Gelderland

Dolly Verhoeven presenteerde als eerste de plannen voor het overzichtswerk van de Gelderse Geschiedenis dat ze met diverse historici wil samenstellen. “Een modern boek over de geschiedenis van de grootste provincie van het land ontbreekt, en dat moet er komen!” Margriet van Leeuwen ontvouwde het plan van de Gelderland Bibliotheek om de tijdschriften van de Gelderse historische verenigingen te digitaliseren, zodat er geen enkel lokaal en regionaal verhaal wordt vergeten. Jette Janssen sprak namens Erfgoed Gelderland over de pilots van het afgelopen half jaar en de plannen voor de toekomst om het erfgoedveld te ondersteunen.

Vrijwilligerswerk

Onderdeel van het Verhaal van Gelderland zijn onder andere de nieuwe website www.erfgoedvrijwilliger.nl waar instellingen en vrijwilligers elkaar kunnen vinden. Marc Wingens (directeur van Erfgoed Gelderland) lanceerde het nieuwe platform tijdens de bijeenkomst. Verder werd een plan voor een begeleidingstraject met handboek voor Historische Verenigingen (zie hier een filmverslag daarvan) , een nieuwe samenwerking met lokale media en huis-aan-huisbladen, een onderzoek en aanbevelingen voor educatie en het stripboek ‘Grenzeloos Gelre’ besproken.

Erfgoed in Gelderland Beleven

Het afgelopen jaar hebben vijftig musea hun topstukken met Erfgoed Gelderland gedeeld. Als mooi voorbeeld van verbinding en innovatie werd een interpretatie van studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen getoond. Schatkamers van Gelderland toont alle must-sees in Gelderland en verbindt de musea aan elkaar in periode en ontwikkeling. Met virtual reality, gaming en een interactieve website wordt een breed publiek bereikt. Natuurlijk worden alle initiatieven verbonden met bestaande platforms als mijnGelderland en CollectieGelderland.
Alle plannen werden als een doos vol initiatieven om de Gelderse geschiedenis levend te houden, overhandigd aan gedeputeerde Josan Meijers. Die reageerde enthousiast en noemde de plannen “sterk en doordacht door samenhang en samenwerking van partijen.”

Het Verhaal van Gelderland wordt kort samengevat in een mooie animatie.  Wij houden u op de hoogte omtrent de ontwikkelingen. Mocht u nog een verhaal hebben dat zeker niet mag ontbreken in het Verhaal van Gelderland, dan horen wij dat graag! Neem dan contact op met Jette Janssen.