Update Oral history project: Zelhemse verhalen

Op 25 maart 2019 was de aftrap voor het Oral History-project ‘Zelhemse verhalen’. Dit initiatief van Museum Smedekinck heeft als doel om herinneringen aan het Zelhem van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw op te tekenen. Erfgoed Gelderland begeleidt het traject.

Achttien verhalenvangers in spé volgden op 6 en 20 mei een tweedaagse cursus Oral History. Collega Lian van der Zon verzorgde de cursus en liet de deelnemers kennismaken met de Oral History-interviewmethode. De werking van het menselijk geheugen was één van de vele boeiende onderwerpen die tijdens de cursus aan bod kwam. Aan het einde van de tweedaagse cursus waren de verhalenvangers klaargestoomd om zelf een interview voor te bereiden, uit te voeren en uit te werken.

Op 17 juli kwamen de verhalenvangers opnieuw samen bij Museum Smedekinck. Er werden ervaringen uitgewisseld en de interviewers konden met inhoudelijke en technische vragen over oral history terecht bij collega Lian van der Zon. Het merendeel van de verhalenvangers heeft inmiddels een interview gedaan. Twee interviewers, Bert en Jan, hebben zelfs meerdere interviews opgenomen met een filmcamera. Zij maken een documentaire over de oorlog voor het museum.

In september verzorgt collega Henriette Kosse een schrijfworkshop voor de Zelhemse verhalenvangers. Tijdens de workshop leren zij hoe ze van een transcript (de schriftelijke weergave van de interviewopname) een mooi verhaal schrijven dat geschikt is voor publicatie. De verhalen worden gepubliceerd op de website van Museum Smedekinck.

Lees hier meer over de Oral History-projecten van Erfgoed Gelderland.