Terugblik: Previewbijeenkomsten Nijmegen, Betuwe en Veluwe

Erfgoed Gelderland organiseert in samenwerking met Omroep Gelderland unieke previews van afleveringen van het nieuwe televisieprogramma van Omroep Gelderland: Ridders van Gelre vertellen het Verhaal van ….. Deze previewbijeenkomsten zijn bedoeld voor de lokale erfgoedorganisaties en hun achterban.

Het verhaal van Nijmegen

Er waren op 16 oktober circa 35 mensen bij de previewbijeenkomst in De Bastei in Nijmegen. Het aandachtige publiek keek zeer kritisch doch vermaakt mee naar de previewaflevering Het Verhaal van Nijmegen, en gaven (ridder) René Arendsen van Omroep Gelderland stof tot nadenken. Daarnaast hield Paul van der Heijden een presentatie over het Romeinse verleden van Nijmegen. Het publiek liet zich graag meevoeren zijn gedetailleerde beschouwingen mooie afbeeldingen en de licht activistische noten (er moet meer gedaan worden om het Romeinse verleden in Nijmegen te behouden en zichtbaar te maken, het is immers één van de belangrijkste plekken in de regio geweest) werden enthousiast ontvangen.

Het verhaal van de Betuwe

Op donderdag 24 oktober werd de previewbijeenkomst over Het verhaal van de Betuwe gehouden in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. De zaal was goed gevuld met enthousiast doch kritisch publiek; in totaal kwamen er 27 bezoekers af op de bijeenkomst waarin Piet van Cruyiningen vertelde over het kiezersbedrog van 1875 in Elst – stemfraude blijkt van alle tijden. De gevolgen bleven de betreffende Elstenaren nog lang bij… De preview van de aflevering van het Verhaal van de Betuwe werd getoond en toegelicht door René Arendsen; hij kon met aardig wat feedback de puntjes op de i zetten voordat de definitieve uitzending van start zou gaan.

Het verhaal van de Veluwe

Op 30 oktober kwamen er veel leuke reacties op de previewaflevering bij de vertoning in Museum het Pakhuis in Ermelo. René Arendsen had zeker wat aan alle aanvulling en ontving ook nieuwe thema’s die hij wellicht nog kon inbrengen voor de uitzending. Daarna gaf Elyze Storms-Smeets een lezing over landgoederen op de Veluwe. Het was een zeer interessant verhaal dat met name in ging op de tuinen en landerijen rondom de kasten en buitenplaatsen. Ook deze werden vaak zo ingericht en gebruikt dat zij bijdroegen aan het vertoon van macht van de bewoner.

Bekijk hier alle, tot nu toe uitgezonden, afleveringen van het nieuwe seizoen van de Ridders van Gelre terug op de website van Omroep Gelderland!