Terugblik: Previewbijeenkomsten Harderwijk en de Liemers

Erfgoed Gelderland organiseert in samenwerking met Omroep Gelderland unieke previews van afleveringen van het nieuwe televisieprogramma van Omroep Gelderland: Ridders van Gelre vertellen het Verhaal van ….. Deze previewbijeenkomsten zijn bedoeld voor de lokale erfgoedorganisaties en hun achterban.

Het verhaal van Harderwijk

Zo’n vijftig personen bezochten op 28 november de previewbijeenkomst in Stadsmuseum Harderwijk. Zij keken aandachtig naar de aflevering ‘Het Verhaal van Harderwijk’ en gaven hun complimenten aan (ridder) René Arendsen van Omroep Gelderland. Uiteraard is het niet mogelijk om de volledige historie van de stad te laten zien. Zo misten sommigen het koloniale werfdepot – maar desondanks waren de reacties positief. Rudolf Bosch, auteur van het boekproject Verhaal van Gelderland, boeide de aanwezigen met een lezing over  ‘Seaport Gelre: Harderwijk, de Veluwe en het hertogdom Gelre in de late middeleeuwen (1350-1550)’. Hij nodigde het publiek uit om gerust nog een keer een kopje koffie met hem te komen drinken voor meer informatie waar menig toeschouwer enthousiast op reageerde!

Het verhaal van de Liemers

Op 4 december werd de previewbijeenkomst over Het verhaal van de Liemers gehouden. In het ‘Polderhuis’ van Landgoed Huis Sevenaer kwamen 30 Liemers-liefhebbers kijken naar de uitzending over de Liemers. Bij de vraag waar de naam Liemers vandaan komt, werd volop gediscussieerd. Spreker Jonn van Zuthem, ook auteur van het boekproject Verhaal van Gelderland, nam zijn toehoorders vol enthousiasme mee naar het Gelderland van de 19e eeuw.

Eindevaluatie

Met gemiddeld dertig bezoekers per previewbijeenkomst waren het tien geslaagde avonden. Geïnspireerd door de bijeenkomsten zijn op mijnGelderland meer dan tien verhalen aangeleverd voor het boekproject Verhaal van Gelderland en diverse onderwerpen aangedragen. Zo zijn onze leden en medewerkers van musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties actief betrokken geraakt bij het boekproject. Ook in 2020 zullen er weer bijeenkomsten voor de achterban worden georganiseerd.

Bekijk hier alle, tot nu toe uitgezonden, afleveringen van het nieuwe seizoen van de Ridders van Gelre terug op de website van Omroep Gelderland!