Terugblik: Previewbijeenkomsten Achterhoek, Apeldoorn en Arnhem

Erfgoed Gelderland organiseert in samenwerking met Omroep Gelderland unieke previews van afleveringen van het nieuwe televisieprogramma van Omroep Gelderland: Ridders van Gelre vertellen het Verhaal van ….. Deze previewbijeenkomsten zijn bedoeld voor de lokale erfgoedorganisaties en hun achterban.

Het verhaal van de Achterhoek

Er waren op 8 november circa 20 mensen bij de previewbijeenkomst in Stadsmuseum Doetinchem. Het publiek keek aandachtig naar de aflevering ‘Het Verhaal van de Achterhoek’ en gaven aan (ridder) René Arendsen van Omroep Gelderland mee wat ze misten. Zo werd een item over schrijver A.C.W. Staring bijvoorbeeld gemist. Daarna gaf Ronald de Graaf, auteur van het boekproject Verhaal van Gelderland, een lezing over de tachtigjarige oorlog en het rampjaar met het beleg van Groenlo. Ook na de lezing kwamen er veel inhoudelijke reacties over bijvoorbeeld de adel/scholtenboeren in de Achterhoek, die de burgers onderdrukten, en mensen bespraken de boeren die werden geplunderd door de soldaten tijdens het beleg van Groenlo.

Het verhaal van Apeldoorn

Op 12 november werd de previewbijeenkomst over Het verhaal van Apeldoorn gehouden in het CODA. Circa 30 mensen bekeken de uitzending en het lokte een discussie uit over beladen geschiedenis. Hoe gaan we om met traumatische gebeurtenissen binnen een plaats? Je kan er niet omheen, maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan, rekening houdend met gevoelens van betrokkenen. Omroep Gelderland was daarin goed geslaagd.

Hierna gaf Dolly Verhoeven, hoofdredacteur en auteur van het boekproject Verhaal van Gelderland, een lezing over ‘Het verhaal van Apeldoorn: landschap en geschiedenis in vogelvlucht’. Ze legde uit dat het Verhaal van Gelderland niet om een verhaal van een plaats gaat, maar om aan de hand van thema’s het brede Gelderse verhaal neer te zetten. Daarbij kan een gebeurtenis in een bepaalde plaats bepalend zijn. Ze geeft enkele voorbeelden van elementen uit de Apeldoornse geschiedenis die in het brede verhaal opgenomen zouden kunnen worden, bijvoorbeeld de Rock ’n roll-rel in Apeldoorn als voorbeeld van ‘jeugd in opstand’ of het thema groei: Apeldoorn als tweede schrijftafel, rijksdiensten komen naar Apeldoorn.

Het verhaal van Arnhem

Op 19 november waren bij de previewbijeenkomst Verhaal van Arnhem circa 47 personen aanwezig. In het gebouw van Omroep Gelderland verzamelden zich mensen uit de erfgoedsector en fans van de Ridders van Gelre en de Gelredagen. Met een enthousiastische en kritische blik werd de uitzending bekeken. Het publiek genoot van het verhaal, maar misten ook elementen uit de Arnhemse geschiedenis. Iedereen had zijn eigen visie van de selectie gebeurtenissen en ontwikkelingen die de Arnhemse geschiedenis zou kunnen samenvatten.

Er werden twee lezingen gegeven door Jeroen Benders en Rudolf Bosch,  auteurs van het boekproject Verhaal van Gelderland. Een lezing over stadsdomeinen waarin bijvoorbeeld werd gekeken naar sporen uit de Vikingtijd in Arnhem en een lezing waarin een kasboek uit 1353 het publiek meenam naar de handel en wandel van onder andere een hele slimme monnik.

Bekijk hier alle, tot nu toe uitgezonden, afleveringen van het nieuwe seizoen van de Ridders van Gelre terug op de website van Omroep Gelderland!