Terugblik: partnervergadering CollectieGelderland

Op 26 juni vond de eerste online partnervergadering plaats van CollectieGelderland. Vier keer per jaar komen de aangesloten partijen bij één van de partners bijeen. Wegens de beperkende maatregelen was het helaas niet mogelijk tussen de tekeningen van Blanche Douglas Hamilton in het Noord-Veluws Museum te vergaderen. In plaats daarvan sloten een kleine dertig personen dit keer vanuit thuis of kantoor aan bij de vergadering.

Digitaal vergaderen
De eerste vergadering van het jaar, op 20 maart in Pakhuis te Ermelo, kon wegens de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Gelukkig bood digitaal vergaderen nu een oplossing, er was immers genoeg te delen. Over mooie online collecties die in deze tijd relevanter lijken dan ooit. Over prototypes voor een digitaal product dat HAN-studenten voor Geldersch Landschap & Kasteelen ontwikkelden. Over subsidiemogelijkheden bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. En over alles dat komt kijken bij het online tonen van collecties.

Auteursrechten
Auteursrechten zijn daarbij altijd een belangrijk, en soms ingewikkeld, onderwerp. Wat betekent de ‘Zaak Voet’ bijvoorbeeld voor online collecties? Welke licenties of rechtenstatements kunnen het best gebruikt worden? Op 1 juli organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een kennissessie auteursrechten om vragen over auteursrechterlijke kwesties te beantwoorden.

Na kort even stil te hebben gestaan bij het 20-jarig bestaan van het netwerk CollectieGelderland sloot Dirk Janse de vergadering. Op 25 september vindt de volgende plaats. Hopelijk dan weer op locatie, tussen de collectiestukken.