Terugblik: partnervergadering CollectieGelderland

Op vrijdag 21 juni vond de tweede CollectieGelderland-partnervergadering van het jaar plaats. De ruim twintig aanwezigen werden hartelijk ontvangen in Museum Nijkerk. Daar kregen ze ook een rondleiding door het vier verdiepingen tellende museum, dat bovendien een heuse liftexpositie heeft. Hier volgen de belangrijkste punten uit de vergadering op een rij:

Afscheid Arno Stam

Arno Stam stond in 1999 aan de wieg van wat nu CollectieGelderland is. De 77 partnervergaderingen die sindsdien plaatsvonden werden grotendeels door hem geleid. Deze vrijdag was de laatste vergadering onder zijn zeer gewaardeerde voorzitterschap. Een gepast afscheid volgt op een later moment.

NDE

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft als uitgangspunten het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van erfgoedcollecties. Samen met het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN) heeft het NDE nagedacht over hoe ze voornamelijk kleine partijen in het digitaliseringsproces kunnen ondersteunen. Vanuit de rijksoverheid wordt in elke provincie in dit streven geïnvesteerd. In Gelderland betekent dat extra handen voor de overgang naar Memorix en de ontwikkeling van CollectieGelderland.

Vernieuwing CollectieGelderland

De vernieuwing van CollectieGelderland is een tijd geleden ingezet. De leden werden geïnformeerd over de voortgang op de verschillende deeltrajecten. De nieuwe website van CollectieGelderland krijgt steeds meer vorm. Driebit heeft een eerste versie opgeleverd die toont hoe een en ander eruit zal komen te zien. Met rustige kleuren en vormen ligt de nadruk op de collectie-items die worden getoond. De kwaliteit van het materiaal bepaalt zodoende de kwaliteit van de website.

De inrichting van Memorix Maior is nagenoeg afgerond. Voor de partners is een testomgeving beschikbaar. Inmiddels zijn we ook begonnen met het migreren van de eerste collecties naar het nieuwe systeem.

Het digitaliseringstraject loopt op schema. Collectiefotografen hebben van bijna vijftien partners (deel)collecties vastgelegd. Dat is goed bevallen. Daarnaast zijn ruim 250 (!) dooseenheden materiaal aangeleverd bij Picturae om te worden gescand. Alle digitale materialen zullen in Memorix Maior terechtkomen en uiteindelijk hun weg vinden naar de vernieuwde CollectieGelderland-website.

Meer over de nieuwste ontwikkelingen rondom CollectieGelderland lees je op de speciale projectpagina.