Ieders Museum: terugblik – Onbeperkt Eropuit in het Rijk van Nijmegen

In kader van het project ‘Onbeperkt Eropuit’ en Ieders Museum organiseerden De Zonnebloem en Erfgoed Gelderland  op 13 december een workshop in De Bastei in Nijmegen. De zeer goed ontvangen workshop ging over gastvrijheid en toegankelijkheid in musea voor mensen met een fysieke beperking.

In de weken voorafgaand aan de workshop bezocht mystery guest van de Zonnebloem, Tamara van Laarhoven, enkele musea in het Rijk van Nijmegen. Zij testte de musea op de toegankelijkheid en informatievoorziening voor rolstoelgebruikers. In De Bastei deelde zij haar ervaringen en gaf zij de aanwezigen feedback en tips. De deelnemers vonden dit zeer zinvol en deden de toezegging er werk van te gaan maken. Lees ook de blog van Tamara van Laarhoven.

Het meest waren de deelnemers te spreken over het zelf ervaren van een fysieke beperking. Door in rolstoelen of (deels) verblind door het museum te gaan, ontdekten ze zelf waar de knelpunten lagen. Veel voorkomende knelpunten bij musea zijn onder andere tekst die te hoog hangt, niet bij het pinapparaat kunnen en een (te) smalle gang naar het invalidentoilet. Om bezoekers met een fysieke beperking niet voor vervelende verassingen te laten staan, is het aan te raden informatie met betrekking tot toegankelijkheid op de website te plaatsen. Voor veel bezoekers is het bekijken van de website vaak het eerste moment waarop zij zich verdiepen in het museum.