Ieders Museum: Terugblik Inspiratiemiddag

Inspiratiebijeenkomst Ieders Museum

De inspiratiebijeenkomst van Ieders Museum op 28 maart in CODA Museum begint met een terugblik van Ben Bregman van Erfgoed Gelderland op Ieders Museum in 2017. Alle initiatieven die zijn genomen in 2017 door de Gelderse musea in het kader van Ieders Museum staan op een interactieve kaart en zijn beschikbaar ter inspiratie.

Museum Arnhem de wijk in!
Femke Hogenbosch van Museum Arnhem vertelt over hoe het museum een samenwerking is aangegaan met de lokale Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) en zo het museum de wijk in brengt. Het museum werkt met de VTS methode (Visual Thinking Methode) die ook heel geschikt is voor (licht) dementerenden. Carien Poissenier heeft vrijwilligers van SWOA én van het museum getraind en neemt de deelnemers aan de Inspiratiebijeenkomst mee in een VTS-oefening door samen te kijken en te praten over een schilderij uit de collectie van Museum Arnhem. Bekijk hier de presentatie.

Welkom in CODA
Annemiek van de Horst deelt de ervaringen van CODA Museum met Onvergetelijk CODA en met het nieuwe project Welkom in CODA. Dit zijn interactieve rondleidingen voor cursisten Nederlands Tweede Taal in CODA Museum. Het museum biedt maandelijkse rondleidingen gratis aan. Mensen die anders niet naar het museum komen, zetten nu de stap over de drempel van het museum om de Nederlandse taal te leren. “Maandelijks komt er een Syrische man met zijn vrouw op de rondleiding, hij grijpt alle kansen aan om de taal te leren omdat hij hier een leven wil opbouwen”. CODA gaat het komende jaar een samenwerking aan met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Annemiek: “Kunst heeft een andere manier van kijken en geeft iets bijzonders en verrijkt het leren van de taal, het stimuleert” Bekijk de presentatie van Museum CODA.

Geluk, feest en eten
Flipje & streekmuseum Tiel werkt veel met de actualiteit in connectie met de collectie of activiteiten met als doel nieuwe doelgroepen binnen te halen. In 2017 organiseerde Flipje & Streekmuseum Tiel het project Gelukt, Feest en Eten met Syrische jongeren. Het museum geeft letterlijk een podium aan Syrische jongeren. Syrische jongeren selecteerden een object uit de collectie van het museum en verbonden deze aan een voorwerp uit hun eigen leven. Ook werd er naar aanleiding hiervan een voorstelling door Syrische jongeren opgevoerd in samenwerking met de theaterdocent van het ROC. Dilemma is wel hoe je die specifieke doelgroep ook kunt trekken voor een reguliere activiteit. Het is iets waar het museum in de toekomst bezoekers mee bindt en trekt, hoewel het niet altijd op korte termijn zichtbaar is. Bekijk hier de presentatie van Flipje en Streekmuseum.

Ben Bregman sluit de bijeenkomst af met een aantal mededelingen. Er zijn wat kleine aanpassingen gedaan in het formulier van Ieders Museum (zie de projectpagina). Het toegankelijkheid onderzoek van de Zonnebloem gaat dit jaar bij het Nederlands Openluchtmuseum, Museum het Valkhof en waarschijnlijk het Airborne Museum.  In het najaar vindt net als afgelopen jaar een Workshop Fysieke toegankelijkheid plaats, waarbij ook door een mystery guest musea in Gelderland worden bezocht. Dit jaar kunnen scholingsaanvragen op het gebied van publieksbegeleiding, marketing & communicatie apart voorgelegd worden bij Ieders Museum, neem daarvoor contact op met Ben Bregman of Else Gootjes. De kosten hiervoor kunnen musea  in overleg gebruiken uit het scholingsbudget van Ieders Museum. Voorbeelden van scholing zijn o.a. Studio-Inclusie, Museumvoor1Dag, en een VTS training door Carien Poissonier). Bekijk hier de presentatie met meer (scholings)voorbeelden.