Terugblik: Inspiratiebijeenkomst (Stemmen van) Een nieuwe tijd!

‘En dit is een Mobylette.’ Luid geroezemoes. Mensen stoten elkaar aan. ‘Ja die had ik ook!’ ‘Een Moped, die ken ik nog wel!’ Het is een feest der herkenning. Econoom en auteur Annegreet van Bergen (Gouden jarenHet goede leven) neemt de aanwezigen mee terug in de tijd. Ze vertelt in geuren en kleuren over de wederopbouwperiode. De harde naoorlogse jaren, de ‘brave’ jaren vijftig, de jaren zestig die het begin van ongekende welvaartsgroei markeren. Een verhaal vol beelden en details. Geïnspireerd gaan de aanwezigen aan de slag. 

Op woensdagavond 8 mei organiseerde Erfgoed Gelderland in samenwerking met het Gelders Genootschap en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een inspiratiebijeenkomst voor Stemmen van een nieuwe tijd, het verhalentraject van Een nieuwe tijd! Daar kwamen ruim 30 mensen op af. Zij kwamen als vertegenwoordigers van historische verenigingen, monumentenorganisaties, gemeenten, openluchttheater, scholen, of op eigen titel. 

Een nieuwe tijd!

Zij kregen van Joanne te Winkel (Gelders Genootschap) meer te horen over Een nieuwe tijd! Het project is opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek en wordt uitgevoerd door Gelders Genootschap. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Het wordt een project waarin de verhalen en de tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook de verbinding met het heden gezocht wordt. Verhalen van toen zijn inspiratie voor nu! 

Om de verhalen van toen ‘te vangen’ is Erfgoed Gelderland gevraagd een  een Oral History traject op te zetten en te begeleiden. Deelnemers krijgen een gratis cursus Oral History aangeboden. Zij gaan in de elf betrokken gemeentes verhalen ophalen. Collega Henriette Kosse sprak over de mogelijkheden van Oral History. Enkele van de aanwezigen gaven zich direct op als Oral History-interviewer, of ‘verhalenvanger’. 

Inspiratie en brainstorms

De verhalenvangers worden niet zomaar op pad gestuurd. Om vast te stellen waar de interviews over zouden kunnen gaan, werd de aanwezigen gevraagd hun (lokale) ideeën en verhalen te delen. Om in de juiste sfeer te komen, nam Annegreet van Bergen de aanwezigen mee door de wederopbouwperiode. Van lavet tot moped, van telefonie tot televisie. Kenmerkende ontwikkelingen, nieuwigheden en welvaartsgroei passeerden de revue. Vol inspiratie zetten de aanwezigen zich aan het tweede deel van de bijeenkomst. 

In het Erfgoedcentrum waren een twintigtal panelen, ‘inspiratievensters’, opgesteld. Deze vensters behandelden elk, in woord en beeld, een typisch wederopbouwthema. Bijvoorbeeld ‘verzuiling’, ‘schaarste’, ‘noodwoning en woningnood’, ‘licht, lucht en ruimte’ en ‘modern huishouden’. De aanwezigen schreven hun eigen associaties en lokale verhalen op. Deze verhalen worden gebruikt om te bepalen welke mensen geïnterviewd moeten worden en waarover. 

Doe mee met ‘Stemmen van een nieuwe tijd’!

Wilt u meedenken over of meewerken aan het Oral History traject Stemmen van een nieuwe tijd? Laat het dan vooral weten aan collega Tim Stapel. We zoeken nog verhalenvangers! In september 2019 wordt voor hen een cursus oral history georganiseerd. Maar zijn ook benieuwd naar thema’s die u behandeld zou willen zien, en namen van mensen die wat u betreft geïnterviewd zouden moeten worden.