Terugblik: Informatiebijeenkomsten ‘Erfgoed Gezocht’ in Ede en Ermelo

Op woensdag 10 april en woensdag 24 april vonden in Cultura Ede en Museum Het Pakhuis in Ermelo de eerste informatiebijeenkomsten over het project Erfgoed Gezocht plaats. In dit project kan iedereen die geïnteresseerd is in het verleden mee speuren naar archeologisch erfgoed op de Veluwe. 

Veel belangstelling
De opkomst was bij beide bijeenkomsten boven verwachting. Extra thee en koffie moesten snel worden gezet om iedereen wel voorzien aan de uitleg te laten beginnen. De belangstelling was bovendien gevarieerd en het publiek liep in leeftijd uiteen van 14 tot 80+ jaar. Tijdens de bijeenkomsten is het doel, de opbouw en de planning van het project uit de doeken gedaan. Veel aandacht is besteed aan de werking van het online platform waarop mee gespeurd kan worden. Dit platform is vanaf 10 mei voor iedereen bereikbaar via www.erfgoedgezocht.nl 

Online platform
Op dit platform worden kleine deelkaarten van het hoogtemodel van de Veluwe gepresenteerd. Vrijwilligers kunnen hierop grafheuvels, houtskoolmeilers (plekken waar houtskool is geproduceerd) en Celtic fields (oude akkercomplexen) markeren. Op het platform kan informatie worden gevonden over hoe deze structuren te herkennen zijen hoe ze zijn ontstaan. Bovendien geeft de site achtergrondinformatie over wat er allemaal nog meer op de beelden te zien is. Daarnaast kunnen vrijwilligers via het forum in contact treden met collegavrijwilligers en teamleden bijvoorbeeld om over lastige beelden of nieuwe ontdekkingen te discussiëren.  

Veldexpedities
Het speuren blijft niet beperkt tot het online platform. Tijdens veldexpedities zullen archeologen en vrijwilligers samen de nieuwe ontdekkingen in het veld gaan controleren. Voor de aangekondigde veldexpedities was veel animo tijdens de bijeenkomsten.  Ze staan voorlopig voor de zomer gepland als de eerste resultaten bekend zijn.  

Lancering 10 mei
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de laatste aanpassingen aan het online platform dat op 10 mei tijdens een minisymposium bij Erfgoed Gelderland officieel zal worden gelanceerd. Vanaf die dag kan iedereen mee zoeken naar de verborgen resten uit het verleden die de Veluwe nog altijd herbergt.  

Informatiebijeenkomsten zullen ook nog plaatsvinden op:
Woensdag 14 mei in Rozet – Arnhem, 20:00-22:00 (Kortestraat 16)
Woensdag 22 mei in het ACEC-café – Apeldoorn, 20:00-22:00 (Roggestraat 44) 

Beide bijeenkomsten zijn gratis en vrij toegankelijk (opgeven is niet nodig) 

Voor meer informatie over het project en de toekomstige bijeenkomsten kunt u terecht op  de website Erfgoed Gezocht of neem contact op met Eva Kaptijn.