Terugblik: Het Juiste Loket III

Op dinsdagmiddag 4 februari organiseerde Erfgoed Gelderland weer een speciale bijeenkomst voor Historische Verenigingen: ‘Het Juiste Loket III’. De bijeenkomst, in het kader van  Verhaal van Gelderland, stond in het teken van één van de modules van het handboek voor historische verenigingen: collectiebeheer en auteursrecht.

Collectiebeheer en auteursrecht

De nieuwe contactpersoon voor historische verenigingen, Henriette Kosse, opende de bijeenkomst. Annette Gaalman, van Erfgoed Brabant, vertelde in een plenaire lezing meer over collectiebeheer voor historische verenigingen, onder andere over welke keuzes je moet maken bij het beheren en ontsluiten van je collectie.

In het tweede gedeelte gingen de deelnemers aan de slag in workshops. Er waren twee rondes met keuze uit drie workshops. De deelnemers leerden van collega’s Dirk Janse en Tim Stapel over starten met collectieregistratie (met focus op Memorix Maior) en CollectieGelderland. Bernadette van Beek vertelde over collectiebeheer- en behoud: welke collectiebedreigende risico’s zijn er allemaal? Dieuwertje Wijsmuller ging vervolgens in op collectiewaardering. Hoe ga je als historische vereniging om met auteursrechten en de AVG? Wietske van den Heuvel, van Digitaal Erfgoed Nederland, maakte de belangrijkste regels duidelijk in een korte workshop. Bram Kluen, van Erfgoedcentrum Rozet,  vertelde meer over het digitaliseren van periodieken en hoe historische verenigingen aan dit project mee kunnen doen.

Download hier de powerpoints van de presentaties en workshops: collectiebeheer door historische verenigingen, collectiebehoud en beheer, auteursrechten en AVG, starten met collectieregistratie, collectiewaardering en CollectieGelderland.

Foto’s: Erfgoed Gelderland CC-BY