Terugblik: Cursus Oral History in gemeente Bronckhorst

“Iedereen heeft een verhaal. U ook. Oral history brengt de geschiedenis van onze gemeente, uw organisatie en onze gemeenschap met deze verhalen tot leven. Persoonlijke herinneringen verbinden het verleden met het heden. En dat biedt kansen voor de toekomst.” Zo begint de oproep van de gemeente Bronckhorst aan inwoners en verenigingen van de gemeente Bronckhorst.

Cursus Oral History

Om deze persoonlijke verhalen niet verloren te laten gaan, heeft de gemeente Bronckhorst in samenwerking met Erfgoed Gelderland een cursus Oral history georganiseerd. De eerste cursusdag vindt plaats op 12 april, in het gemeentehuis van Bronckhorst te Hengelo. Vijftien mensen hebben aan de oproep van de gemeente gehoor gegeven. De jongste is nog geen 18 jaar oud. Onder de deelnemers leden van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo, Levend Landschap Vierakker, Museum Smedekinck en de Historische Vereniging Steenderen.

‘Nu gaan we praktisch aan de slag’, kondigt Oral history expert Lian van der Zon aan. De deelnemers worden door haar een dag lang onderwezen in de fijne kneepjes van het vak. Van de totstandkoming van herinneringen tot aan een juiste houding tijdens het interview. Die kennis brengen ze later in de praktijk. Maar eerst oefenen. In groepjes van drie worden interviews afgenomen. Dat levert mooie verhalen, leuke gesprekken en interessant leermomenten op. Steeds wordt er geëvalueerd. Wat ging er goed, wat kon er beter?

Tweede cursusdag

Op 26 april vindt de tweede cursusdag plaats. Dan wordt er nog meer kennis gedeeld en geoefend. Zodat de interviewers goed beslagen ten ijs komen als ze de geschiedenis van de wederopbouwperiode in de gemeente Bronckhorst gaan vastleggen. De reeks verhalen die dit gaat opleveren is iets om naar uit te kijken. Het belooft een verrijking van de geschiedschrijving over de gemeente Bronckhorst te worden.