Terugblik: Colleges Hanzesteden

Collega Jette Janssen heeft van 8 april 2019 tot en met 30 juni 2019 de mastercursus ‘Tourism on demand 2: storytelling and augmented reality in urban heritage tourism’ gegeven aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij deze cursus hebben studenten van de master ‘Tourism and Culture‘ ideeën ontwikkeld om de verhalen over het Hanzeverleden via apps aan het publiek te presenteren. 

In twee groepen hebben de studenten  zich gebogen over de Hanzegeschiedenis van Hattem en Emmerik. Ze testten verschillende apps voor Augmented Reality en ontwikkelden een verhaallijn rondom de gekozen Hanzestad. Dit deden ze in samenwerking met Hanzesteden Marketing.

Maartje A.B heeft tijdens de collegereeks een gastcollege gegeven. Maartje A.B. is junior onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Daar onderzoekt ze onder andere wat de betrokkenheid bij de Hanze betekende voor de stad en haar inwoners. Ze schreef een blog over de collegereeks ‘Tourism on demand’. Wie nieuwsgierig is naar de uitkomsten van de collegereeks, kan dat in haar blog lezen.

De cursus is onderdeel van het project ‘Grensoverschrijdende Samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’. In dit driejarige Interreg (EU) project gaan veertien Hanzesteden in de Nederlands-Duitse grensregio samenwerken om de Hanzehistorie te laten herleven aan de hand van Augmented Reality. Er wordt onder andere een camperroute ontwikkeld langs de veertien Hanzesteden en een  internationale Hanzefietsroute. Langs de routes wordt via Augmented Reality de oude Hanzehistorie tot leven gebracht. 

Foto: Rijnpromenade in Emmerik, fotograaf: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0.