Studenten inspireren opdrachtgevers uit erfgoedveld

Maandag 20 januari was het weer zover: acht groepen tweedejaars studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de HAN presenteerden de concepten en prototypes die ze gemaakt hadden. Zij kregen opdrachten van: Sonsbeek Archief, Project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland, Limes in de Liemers, Museum Smedekinck, Ludger-werkgroep, Project Een Nieuwe Tijd – Wederopbouw in de Achterhoek, Stichting Kunst in de Publieke Ruimte Arnhem en Stoomgemaal de Tuut. Collega’s Henriette Kosse en Erik van Vliet zorgden, in het kader van ons samenwerkingsproject, voor begeleiding en feedback vanuit Erfgoed Gelderland.

Ervaringen bij Museum Smedekinck
In acht weken tijd verdiepten de studenten zich in de organisatie of het project, het probleem en de doelgroep. De museumcommissie van Museum Smedekinck: “De studenten hebben erg hun best gedaan om de opdracht uit te voeren. Ze hebben Museum Smedekinck bezocht, veel vragen gesteld en de collectie uitgebreid bekeken. Het idee om het eind van de Tweede Wereldoorlog, waarbij  Zelhem veel schade heeft opgelopen, als uitgangspunt te nemen, is briljant. De burgemeester vraagt om hulp bij de wederopbouw. De herstelwerkzaamheden worden door de kinderen uitgevoerd. De studenten hebben de opdrachten, die de kinderen moeten uitvoeren, eerst uitgeprobeerd met kinderen van de basisschool. Dit is een goede benadering. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de opdrachten niet te moeilijk moeten zijn. Het concept spreekt aan en lijkt uitvoerbaar.”

Positieve feedback
Ook vanuit de andere opdrachtgevers hoorden we na elke presentatie positieve geluiden. Vooral de Smartwall Sporen van de Wederopbouw en de app voor Sonsbeek Archief konden op een hartelijk applaus rekenen. Binnenkort vindt u de filmpjes (trailers) die de studenten maakten terug op het YouTube-kanaal van Erfgoed Gelderland.

Dit voorjaar gaat er weer een nieuwe groep studenten aan de slag. Wilt u ook een opdracht verstrekken aan studenten van de HAN die past binnen de opleiding Communicatie en Multimedia Design? Stuur dan een mail aan Henriette Kosse.

Foto: Erfgoed Gelderland – CC-BY