Stichting IJsselhoeven over de Gouden Gelderse Roos 2017

Stichting IJsselhoeven stond in 2017 in de top drie voor de Juryprijs van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs met het project Kamers op Kolkenstein. Stichting IJsselhoeven zet zich vanaf 2003 in voor het behoud van de karakteristieke boerderijen in de IJsselvallei, de zogenaamde IJsselhoeven. Met het project Kamers op Kolkenstein wilde de stichting ook aandacht bieden voor het verhaal achter de IJsselhoeven. Het project bestaat uit een pop-upmuseum met zes kamers en een escaperoom op het erf. Elke kamer biedt aandacht aan een bepaald aspect van een hoeve, de mensen en hun omgeving.

Wat is Kamers op Kolkenstein en Stichting IJsselhoeven?
“In 2017 was ik druk bezig met het opzetten van het pop-upmuseum Kamers op Kolkenstein in het kader van de IJsselbiënnale. We hebben daar in een half jaar tijd met hulp van een hele grote groep vrijwilligers een museum én een escape room uit de grond gestampt. Stichting IJsselhoeven houdt zich bezig met de monumentale en beeldbepalende IJsselhoeven in de IJsselvallei. We willen de hoeven behouden en benutten en we vinden dat een hele grote groep mensen ze moet kunnen bewonderen. Daarom zijn we druk bezig met allerhande projecten variërend van musea, theaterstukken, boerderijexcursies, onderzoeksprojecten naar bijvoorbeeld kloosterboerderijen, riet en luiken, tot aan kennisoverdracht tav energietransitie.”

Waarom hebben jullie in 2017 besloten om mee te doen?
“Vooral ook om onze vele vrijwilligers in het zonnetje te zetten. We vonden het heel mooi om te laten zien wat we met z’n allen voor elkaar krijgen. We vinden dat dat best gezien mag worden door de buitenwereld. Dat was de reden voor ons. Op het moment dat de shortlist bekend werd, was het project al afgelopen. Het had voor ons dus nauwelijks publiciteitsfunctie.”

Wat heeft de deelname jullie opgeleverd?
“Trots! Er waren 35 aanmeldingen en we kwamen op de shortlist van 10 terecht en daar waren we heel erg trots op met z’n allen. Het geeft aan de we gezien worden door de buitenwereld. Dat hebben we ook uitgebreid gecommuniceerd.”

Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos. Iedereen kan projecten aanmelden om kans te maken op deze twee prijzen. Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u via het formulier ook eenvoudig projecten aanmelden. Dit kan nog tot en met 23 augustus!

Bekijk hier al het nieuws over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.

Foto: Collage top drie Gouden Gelderse Roos juryprijs 2017 met links Kamers op Kolkenstein