Slavernijverleden in Gelderland

Erfgoed Gelderland heeft samen met Mapping Slavery het initiatief genomen voor een nieuw project: Slavernijverleden in Gelderland.  Het Nederlandse slavernijverleden wordt steeds duidelijker in kaart gebracht. Hoewel in Gelderland geen kantoren van de West- of Oostindische Compagnie of havens waren, zijn sporen van slavernij ook in Gelderland te traceren. Het doel van het project is het zichtbaar maken van deze sporen. Naast Erfgoed Gelderland en Mapping Slavery werken er meer partners in dit project samen.

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen gaat historicus Remco Ensel met studenten in een werkcollege aan de slag met onderzoek in archieven naar sporen van slavernijverleden in Gelderland. Een eerste groep studenten presenteert zijn bevindingen donderdag 5 juli om 15.00 uur bij Erfgoed Gelderland aan de Westervoortsedijk. Geïnteresseerden zijn welkom en kunnen zich aanmelden bij Else Gootjes.

Ook educatiemedewerker Marieke Pompe van het Afrikamuseum is betrokken, evenals Dineke Stam (IMHP) en Ineke Mok (Cultuursporen) die beiden ervaring hebben met onderzoek naar slavernijsporen. Heel nadrukkelijk is in dit project een netwerk betrokken van experts met een familiegeschiedenis van leven in slavernij en de Caribische gemeenschap in de regio.

Erfgoed Gelderland heeft een faciliterende rol en zorgt voor het betrekken van coöperatieleden bij het project. Het projectplan wordt op dit moment ontwikkelt en er worden aanvragen bij fondsen gedaan.  Wilt u ook een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Else Gootjes.

Lees ook de berichtgeving over Slavernijverleden in Gelderland in De Gelderlander .