Cursus schrijven voor Wikipedia voor leden van historische verenigingen

Erfgoed Gelderland heeft van november 2018 t/m januari 2019 een meerdaagse cursus ‘Schrijven voor Wikipedia’ georganiseerd voor leden van historische verenigingen. Er ontbreekt veel informatie over regionaal erfgoed op Wikipedia. Door deze informatie beschikbaar te maken via Wikipedia zorgen historische verenigingen er voor dat deze voor een internationaal publiek te raadplegen is en wordt de verzamelde kennis geborgd voor toekomstige generaties.

Terugblik: meerdaagse cursus

In deze cursus leerden de verenigingsleden zowel de praktische vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een goed encyclopedieartikel, alsook de achtergronden en regels die er gelden op Wikipedia. De cursus bestond uit drie dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel maakte de deelnemers kennis met de gebruikersinterface en de principes van Wikipedia. De tweede bijeenkomst ging verder in op de verschillende onderdelen die nodig zijn voor het schrijven van een artikel dat past op een wereldwijde internetencyclopedie. In de laatste bijeenkomst ging men vooral praktisch aan de slag met het zelf doen van bewerkingen en het schrijven van artikelen en was er de gelegenheid vragen te stellen. Er wordt ook nog een terugkomdag gepland.

De bijeenkomsten werden begeleid door een ervaren Wikipedia-bewerker die alle ins en outs kon geven. De deelnemers kregen de gids ‘Schrijven voor Wikipedia’ mee om thuis verder te kunnen gaan met bewerken.

Meer informatie over toekomstige deelname

Heeft u zelf interesse om met uw vereniging deel te nemen? De cursus wordt waar mogelijk aan de wensen van uw vereniging aangepast en de precieze invulling is in overleg vast te leggen. Deelname is gratis. Houd u rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 12 uur per deelnemer (uitgaande van drie bijeenkomsten en voorbereiding). Deelnemers aan de cursus dienen in het bezit te zijn van een laptop en over een zekere computervaardigheid te beschikken.

Neem voor meer informatie contact op met Michelle van Lanschot.