Save the Date: Mini symposium Erfgoed Gezocht- 10 mei

Mini-symposium en lancering Erfgoed Gezocht: archeologisch vrijwilligerswerk
Vrijdag 10 mei 13:00 – 17:00 Erfgoed Gelderland (Atrium), Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem

Op 10 mei vindt in het Atrium van Erfgoed Gelderland de officiële lancering van het online platform van het project Erfgoed Gezocht plaats. Om dit te vieren organiseren we een mini-symposium over het doel en de opzet van dit project. Erfgoed Gezocht is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden, waarbij iedereen met interesse voor archeologie kan meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe.

Tijdens dit mini-symposium gaan de teamleden van het project dieper in op het doel en de opzet van het project en de werking van het online platform. Tot slot zal het online platform officieel gelanceerd worden en kan iedereen starten met speuren.

Geïnteresseerden in de achtergronden van dit project zijn van harte welkom dit symposium bij te wonen. Een uitnodiging volgt, maar aanmelden kan nu ook al via info@erfgoedgelderland.nl.

Meer over het project Erfgoed Gezocht: archeologisch vrijwilligerswerk

De aanleiding
De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels.

De werkzaamheden
Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om als vrijwilliger mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces wordt via de computer op de hoogtekaart gezocht naar nog onbekende archeologische structuren. Dit gebeurt via een online platform voor burgerwetenschap: www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed Gezocht / Heritage Quest. De vrijwillige speurders kunnen dit gewoon thuis in een vrij momentje doen.

Op diverse plaatsen in de regio kunnen de vrijwilligers bijeenkomsten bijwonen voor uitleg en instructies. De eerste vindt plaats in Cultura Ede. Later zullen ook bijeenkomsten worden gehouden in Arnhem, Apeldoorn, en Ermelo. Wilt u als vrijwilliger meespeuren? Kom dan naar een van deze bijeenkomsten.

In een tweede fase zullen we het veld in gaan om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren.

Contactpersonen
Universiteit Leiden: Quentin Bourgeois, Karsten Lambers, Wouter Verschoof-van der Vaart
Erfgoed Gelderland: Eva Kaptijn, Roel Kramer