School met de Bijbel omarmt Reizen in de Tijd

Kunstenaar Klein In De Klas RIDT Herwijnen Foto DanielleCorbijn

De 20 kinderen van groep 2 werken geconcentreerd aan hun plaquettes. Beeldend kunstenaar Anton Klein laat de kleuters een kleitablet boetseren, waarop ze sporen gaan maken. De kinderen ontdekten al eerder wat er zo leuk is aan sparen, verzamelen en bewaren, want leerkracht Suzanne Dingemans gaf een aantal voorbereidende lessen rond De verzamelman.

Een speciale kast toont de verzamelingen die de kinderen samen aanlegden. Ook is gewerkt met de game op Reizen in de Tijd. Leerkracht Dingemans: “Je merkt dat het onderwerp echt gaat leven, het past goed bij deze leeftijd. De kinderen gaan door het project bewust kijken en slaan aan het verzamelen.”

Verzamelen

Anton Klein is beroepskunstenaar in de klas en aanbieder voor Reizen in de Tijd: “Kinderen zijn geboren verzamelaars; stukjes steen, glimmende knopen, snoeppapiertjes, stukjes touw, van alles. Deze les is een eerste kennismaking met het materiaal en gaat om Verzamelsporen. Het werktempo verschilt nog sterk op deze leeftijd. Maar, zegt leerkracht Dingemans: “Het doel is bereikt. De kinderen weten wat verzamelen is. Hoe ze een verzameling kunnen tonen en met verschillende materialen een kunstwerk van sporen kunnen maken.”

Doorlopende leerlijn

Reizen in de Tijd is een doorlopende leerling met erfgoed als drager. Leerlingen gaan in de lessen op school en bij de instellingen aan de slag met erfgoed, kunst en diverse thema’s. De thema’s lopen van groep 1 tot en met groep 8. De thema’s starten dichtbij de leerling en worden steeds groter: van verzamelen, tot het onderzoeken van je huis, je familie, tot aan je omgeving en de bijzonderheden van de omgeving. Een groot aantal erfgoedinstellingen maakte bezoeklessen die passen bij een of meerdere thema’s.

Lees hier het volledige nieuwsbriefitem van CMK Gelderland.

Meer weten over Reizen in de Tijd? Neem contact op met collega Ben Bregman.

Foto: Danielle Corbijn.