Project Nieuwe Tijd afgesloten in het ECAL

Op maandagmiddag 28 september 2020 werd het project  ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ afgesloten met een bijeenkomst in het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers (ECAL). In de zomer van 2019 leidde Erfgoed Gelderland een twintigtal inwoners van de Achterhoek op tot ‘verhalenvangers’. Deze verhalenvangers interviewden mensen met herinneringen aan de tijd van de wederopbouw. De interviews zijn uitgewerkt of geredigeerd tot meer dan 90 unieke persoonlijke verhalen. Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met het Gelders Genootschap en 11 Achterhoekse gemeenten.

Tijdens de bijeenkomst kwamen het Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland aan het woord, waarna er tijd was voor de vrijwilligers om bij te praten. Tenslotte vertelde schrijfster Annegreet van Bergen over haar boek Noo kriege wi-j ’t beater dat dit najaar verschijnt. Het boek is gebaseerd op de verhalen die het project opleverde.

De verhalen zijn gepubliceerd op mijnGelderland.nl en op de eigen website van Een Nieuwe Tijd. Daarnaast zijn de interviews gearchiveerd in het ECAL, waar ze voor de toekomst bewaard blijven. Het boek Noo kriege wi-j ’t beater verschijnt in november.

Joanne te Winkel (Gelders Genootschap), Kees Huntink (Erfgoed Gelderland), schrijfster Annegreet van Bergen en vrijwilligster Hanneke Kuperus vertelden tijdens de bijeenkomst over het project, de interviews, het boek dat gaat verschijnen en het belang van oral history.