Presentatie stripboek ‘De Ridders van Gelre en Ons verloren hertogdom’

Op 3 mei, de dag van de oprichting van het Gelders parlement 601 jaar geleden, werd het stripboek ‘De Ridders van Gelre en Ons verloren hertogdom‘ gepresenteerd in het Huis der Provincie te Arnhem. Het stripboek gaat over middeleeuwse geschiedenis van Gelre. De Ridders van Gelre, René Arendsen en Bas Steman, overhandigden het eerste exemplaar aan de Commissaris van de Koning, John Berends. Alle basisscholen in Gelderland én in Duitse gebieden die bij het Hertogdom Gelre hoorden, krijgen het stripboek toegestuurd.

Erfgoed Gelderland heeft vanuit het educatieve programma van Verhaal van Gelderland als partner bijgedragen aan de totstandkoming van het stripboek. Daarom zullen binnenkort ook alle leden van Erfgoed Gelderland een exemplaar ontvangen.

Het stripboek

In het stripboek komt de middeleeuwse geschiedenis van Gelre komt tot leven. In het jaar 878 leefde er een verschrikkelijke draak niet ver van hier. Het beest verscheurde alles en iedereen totdat twee dappere ridders hem versloegen. Toen de draak stierf brulde hij: “Gelre!”. Op de plek waar zij de draak doodden bouwden de ridders een kasteel. Zij en hun opvolgers noemden zich vanaf die tijd ‘van Gelre’.

Weinig mensen kennen deze sprookjesachtige ontstaansgeschiedenis van Gelderland. Velen weten ook niet dat de plaats waar het allemaal begon in het Duitse plaatsje Geldern ligt. Vanuit die plek breidden de Gelderse graven en hertogen hun gebied en invloed steeds verder uit. De middeleeuwse geschiedenis van het Gelderse grondgebied is er een van oorlog, romantiek, macht en verraad. Meer weten over deze geschiedenis? Bestel hier het stripboek!