Onderzoek Erfgoedfestival 2020

In het najaar van 2019 doet stagiair en masterstudent Kunstbeleid en Kunstbedrijf Lynn van Ewijk onderzoek voor het Erfgoedfestival dat in oktober 2020 plaatsvindt. Het Erfgoedfestival bestaat al vijf edities en vindt in 2020 voor de zesde keer plaats. Het format van het Erfgoedfestival wordt vernieuwd en om deze reden wordt er onderzoek gedaan naar hoe de leden het beste betrokken kunnen worden.

Het Erfgoedfestival is een uniek programmaonderdeel van Erfgoed Gelderland. Het bundelt het aanbod van de leden door één sterke thematische programmalijn. Voor de aankomende editie is er gekozen voor het thema ‘Oost/West’, hetzelfde thema als De Maand van de Geschiedenis. Het festival vindt ook plaats in deze maand. Het festival richt zich op een breed publiek, niet alleen de achterban, maar ook op bezoekers en bewoners van de provincie en daarbuiten.

Het Erfgoedfestival bestaat voor een deel uit residenties van kunstenaars op locatie bij leden van de coöperatie. Omdat er niet op elke locatie een residentie plaats kan vinden, creëren we een online platform om zo ook de andere leden te betrekken. Dit online platform is een journalistiek platform dat gebruikt kan worden om content te delen met bestaande, of nieuwe bezoekers/geïnteresseerden. De content bestaat niet alleen uit geschreven tekst, maar ook uit video’s en foto’s. Een journalistieke redactie zal de kwaliteit waarborgen. Deze content wordt voorafgaand aan het Erfgoedfestival geschreven en gemaakt en gepubliceerd.

Het onderzoek dat Lynn uitvoert, is gericht op het online platform. Zij zal praten met een aantal leden van de coöperatie en onderzoek doen naar soortgelijke journalistieke initiatieven. Op dit moment vinden de gesprekken met verschillende leden van de coöperatie plaats. Vanaf februari starten we het online platform op en plaatsen we vacatures voor de online redactie en de filmmakers die de kunstenaars in aansprekende beeldportretten zullen gaan volgen.