Nieuwe versie handleiding Wikimedia voor erfgoedinstellingen beschikbaar

Op 15 augustus j.l. is er een nieuwe versie van de handleiding Wikimedia voor erfgoedinstellingen gepubliceerd. Een PDF van deze handleiding is kosteloos te downloaden via de mediabank Wikimedia Commons, en vrij te gebruiken en te verspreiden.

Deze versie bevat onder andere de volgende nieuwe onderdelen:

• Standaardcontracten waarmee je vrijgave van materiaal via Creative Commons licenties kunt regelen.
• Een stappenplan voor het gebruik van de GLAM Wiki toolset; een programma waarmee je in bulk zeer grote hoeveelheden afbeeldingen kunt toevoegen aan Wikimedia Commons.
• Toelichting op de nieuwe zoekfunctionaliteit van Wikimedia Commons

De handleiding bevat praktische stappenplannen voor het toevoegen van afbeeldingen, het toevoegen of verbeteren van artikelen op Wikipedia en het publiceren van je data als Linked Open Data via de database Wikidata. Ook gaat het document in op de regels rondom auteursrechten, het gebruik van Creative Commons-licenties en de gedragsregels van de verschillende Wikimedia-websites.

Deze nieuwe versie van de handleiding kwam tot stand in het kader van het project ‘Meer Gelders Erfgoed beschikbaar via Wikimedia’, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Go!fonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Gelderland en Fonds Marten van Sevenhoven.

Voor meer informatie of vragen over het project kunt u contact opnemen met Michelle van Lanschot.

Foto: Peter Merholz, Macintosh user manual – chapter 5, CC-BY-SA via flickr.com (https://flic.kr/p/2US93f)