Minister Blok levert 29 Rijksmonumenten aan de Nationale Monumentenorganisatie

Kasteel_Slangenburg_Erfgoed_Gelderland

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst levert op 15 januari aanstaande 29 rijksmonumenten aan de Nationale Monumentenorganisatie. Hieronder bevinden zich Gelderse monumenten zoals de Kronenburgertoren in Nijmegen, Kasteel Slangenburg in Doetinchem en het Maarten van Rossemhuis in Zaltbommel. Ook diverse kerken, gedenkmonumenten en andere bijzondere gebouwencomplexen worden overgedragen aan de NMo.

Primeur monumentenbeheer Nederland

De overdracht is een primeur in Nederland: nooit eerder droeg de Rijksoverheid op deze schaal monumenten over aan een particuliere organisatie. De omvang maakt het mogelijk de monumenten te beheren op vergelijkbare wijze als de gerenommeerde National Trust en English Heritage in Engeland.

Professioneel vermogensbeheer

Het hoofddoel van de NMo is het efficiënt behouden en beheren van monumenten. Een van de manieren om dit te realiseren is het op grote schaal verwerven van monumenten, niet alleen van het Rijk maar ook van gemeentes en particuliere partijen. Deze schaalgrootte maakt professioneel vermogensbeheer mogelijk op een hoger niveau. Zo kunnen de monumenten onderhouden worden zonder structurele financiering van de (Rijks)overheid.

Bundelen kennis en expertise

Bij de verwerving van de monumenten selecteert de NMo niet op type. Zo functioneert de NMo ook als vangnet voor de voorheen moeilijk onder te brengen monumenten. “Een tweede manier waarop de NMo een efficiënt beheer van monumenten verwezenlijkt is door het verenigen van organisaties actief op het gebied van monumentenbeheer. Hiermee voorziet de NMo in een grote behoefte in het Nederlandse monumentenveld. Het monumentenveld is de afgelopen decennia in hoog tempo geprofessionaliseerd en er is bijzonder veel expertise en kennis aanwezig. Echter is deze kennis en expertise verspreid over vele inhoudelijk of geografisch specialistische organisaties. In andere woorden, het veld is versnipperd. De NMo beoogt de aanwezige kennis en expertise te bundelen ten behoeve van kwalitatief goed behoud van monumenten”, aldus Quarles van Ufford, directeur NMo.

Beheer monumenten erfgoedgemeenschappen

De NMo beperkt zich echter niet tot professionals. Erfgoedgemeenschappen spelen een belangrijke rol bij het beheer en behoud van monumenten. De NMo beoogt een actieve samenwerking met deze erfgoedgemeenschappen om zo het beheer van monumenten dicht bij het publiek te houden. Het hoofddoel van de NMO is dan ook een gezamenlijke inzet voor het behoud van cultureel erfgoed voor toekomstige generaties.

Meer informatie is te vinden op de website van de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.