Meer dan 2000 collectiestukken toegevoegd aan CollectieGelderland

Er zijn sinds september meer dan 2000 objecten bijgekomen op CollectieGelderland. De meest recente collectiestukken komen uit Nationaal Bevrijdingsmuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Historisch Museum Ede en Musea Zutphen. In totaal zijn er inmiddels meer dan 705.000 objecten te zien op CollectieGelderland.

Het oorlogsdagboek van F.H. Theyse

Een bijzonder collectiestuk is het dagboek van F.H. Theyse. Hij schreef over de toestand in Nijmegen in de periode 17 september 1944 t/m 3 juli 1945.

Het verslag geeft een gedetailleerd beeld weer van de gebeurtenissen in Nijmegen gedurende Market Garden en Theyse beschreef dagelijks de invloed van de bevrijding op zijn werk en op het gezinsleven. Doordat Theyse goed Engels sprak, hij had gestudeerd in Engeland en was hoog opgeleid, kregen zij vrijwel altijd officieren ingekwartierd. Op de laatste pagina heeft Theyse een overzicht genoteerd van de schade in Nijmegen.

Dit dagboek is geschreven door de opa van een vrijwilliger van het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Zijn moeder en zijn ooms herkenden hun vriendelijke vader helemaal niet in zijn dagboek. Hij heeft het emotieloos, afstandelijk en met een enorm scherp waarnemingsvermogen opgeschreven. Bekijk dit voorwerp op www.collectiegelderland.nl.

Voor meer informatie over CollectieGelderland kijkt u op www.collectiegelderland.nl of neemt u contact op met Michelle van Lanschot.