Lancering het Verhaal tussen Maas en Waal

Tijdens de Open Monumentendag op 12 en 13 september wordt op verschillende locaties het Verhaal tussen Maas en Waal gepresenteerd. Het verhaal is ontwikkeld om het gebied van deze prachtige regio beter in beeld te brengen bij recreanten en toeristen. De teksten zijn geschreven door leden van de historische verenigingen. Erfgoed Gelderland heeft het project ondersteund. De bijbehorende website is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, de gemeenten in de regio Maas en Waal, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven.

De Schuur van Vermue in Moordhuizen – 12 september
In de Schuur van Vermue in Moordhuizen is op zaterdag speciale aandacht voor het hoofdstuk dat over de vondsten van middeleeuwse schepen op deze plek vertelt.

Het Dijkmagazijn Beuningen – 12 en 13 september
Het Dijkmagazijn Beuningen houdt zowel zaterdag (14.00 uur) als zondag (10.30 uur) wandelingen over de oude dijk ‘het Weurtse straatje’.  Dan vertelt een gids het verhaal over de bedijking en de problemen in de waterhuishouding die deze op lange termijn veroorzaakte.

Streekhistorisch Museum Tweestromenland – 12 september
In het Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen gaat de presentatie van de canon vergezeld van een lezing over ‘de kracht van het verhaal’ en is de expositie Over-Stromen te zien.  De presentatie begint om 13.30 uur in het museumcafé. Vooraf aanmelden is verplicht via info@museumtweestromenland.nl.

Stoomgemaal De Tuut – 12 en 13 september
In stoomgemaal De Tuut in Appeltern zijn op zaterdag en zondag lezingen houdt over een aantal hoofdstukken uit de canon. Museum Kasteel Wijchen biedt op 12 en 13 september een lightversie van Open Monumentendag. Er zijn gratis wandelingen in en rondom het kasteel. Gidsen vertellen in een half uur de geschiedenis van het gebouw. Ook is er de nieuwe tentoonstelling Ode aan Maas en Waal te bezichtigen.

Afbeelding: Kaart van het gebied uit 1544, Gelders Archief CC-BY 1.0