Honoreringen vijfde ronde stimuleringsregeling 2020 van Ieders Museum

In de vijfde en laatste ronde van de stimuleringsregeling 2020 van Ieders Museum heeft de beoordelingscommissie op woensdag 25 november de aanvragen van Rozet, het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum en Stichting Nijmegen Wederopbouwstad gehonoreerd.

Rozet Arnhem
Op het puin 1946-2021 Fase 2: Contextprogrammering Rozet, De nieuwe stad.  Met Op het puin viert en herdenkt Rozet met een groot aantal Arnhemse partners de wederopbouw van de stad vanaf 1946. In dat jaar werd Op het puin opgevoerd, een muziek en openluchttheater voorstelling met honderden spelers op de puinhopen van de Eusebiuskerk. De partituur is dankzij grondig onderzoek teruggevonden en in september 2020 opnieuw uitgevoerd. De honorering van Ieders Museum is voor het tweede deel van Op het puin een reeks activiteiten voor en door Arnhemmers om de wederopbouw en de nieuwe stad te herdenken en vieren.

De commissie is ronduit lovend over dit project. De brede samenwerking met Arnhemse partners en de groeiende synergie binnen Rozet zelf worden zichtbaar in dit project voor de stad. De opbouw van het project, met historisch onderzoek naar de uitvoering Op het puin in fase 1 en nu de doorwerking in fase 2 geeft een prachtig voorbeeld hoe stadsgeschiedenis zichtbaar kan worden in de openbare ruimte. Het project biedt tal van aanknopingspunten naar specifieke doelgroepen, van basisonderwijs tot verzorgingshuizen. Het toegekende bedrag is € 5.000.

Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum, Doetinchem
Openbaar vervoer en oud speelgoed als culturele oriëntatie voor statushouders. Het OVSM organiseert in het kader van de kennismakingtour van statushouders in de gemeente Doetinchem een interactieve presentatie over het museum voor ouderen en kinderen.

De commissie heeft vertrouwen in het project door de inzet van de medewerker met onderwijservaring in het ROC om deze doelgroep interactief te begeleiden. Ook verwacht de commissie dat het project duurzaam kan worden ingezet en mogelijk zelfs nieuwe vrijwilligers voor het museum zal genereren. Het toegekende bedrag is € 3.480.

Stichting Nijmegen Wederopbouwstad
Scholenproject Nijmegen Wederopbouwstad. De Stichting Wederopbouwstad Nijmegen is een brede samenwerking van Nijmeegse partijen die de wederopbouw van de stad herdenken en vieren. Voor het voortgezet onderwijs wordt de bijzondere jaren ’50 architectuur in de binnenstad voor het voetlicht gehaald.

Het plan werd door de commissie als ronduit boeiend ervaren. Het leert leerlingen met andere ogen te kijken naar de stad waar zij opgroeien. De commissie acht het project kansrijk voor een duurzame opname in het curriculum van de Voortgezet onderwijs scholen na de projectperiode. Het toegekende bedrag is € 2.050