Historisch jaarboek Gelre 2020: over virussen, doodslag, kunst en liefdadigheid

Het onlangs verschenen 111e jaarboek van één van onze leden, de historische Vereniging Gelre bevat weer veel lezenswaardige informatie over de Gelderse geschiedenis. Het jaarboek staat ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre.

In acht artikelen wordt ingegaan op een scala aan thema’s. Heel actueel, en heel herkenbaar, is een beschrijving van de bestrijding van besmettelijke ziekten door de negentiende-eeuwse Gelderse gezondheidscommissie. Het jaarboek bevat daarnaast verschillende bijdragen over de middeleeuwen, waaronder een beschouwing over de kunstenaarsfamilie Maelwael-Van Lymborch, en een reconstructie van de doodslag op een knecht uit Maas en Waal. Een heel ander voorbeeld is een artikel over een Zutphense liefdadige vereniging die arme vrouwen aan naai- en breiwerk hielp. Het jaarboek is geïllustreerd met prachtige kleurenbeelden en bevat ter afsluiting een flink aantal recensies.

Meer informatie is te vinden op de website van de Vereniging Gelre, waar het jaarboek ook besteld kan worden. De verkoopprijs is € 29,50 (incl. verzendkosten). Leden van de vereniging Gelre krijgen het jaarboek gratis.