Help mee bezoekdrukte in kaart te brengen

Veel Nederlanders zullen deze zomer vakantie vieren in eigen land. Dat biedt mooie kansen, maar in combinatie met de 1,5-meterregel zorgt het ook voor een groot risico op ongewenste drukte op bepaalde toeristische plekken. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) ontwikkelde daarom een plan om inwoners van en bezoekers aan Gelderland inzicht te geven in waar het druk is en hen te inspireren plekken op te zoeken waar juist meer ruimte is.

Bezoekdrukte in kaart
Onderdeel van dit plan is het monitoren van bezoekdrukte bij musea, natuurgebieden, dag-attracties en de openbare ruimte. Deze gegevens worden samengebracht op een ‘heatmap’. Op die kaart kunnen bewoners en bezoekers zien wat de drukke plekken zijn in de provincie. Zij kunnen deze drukke plekken dan vermijden en alternatieven vinden. De kaart wordt via verschillende kanalen verspreid. Ook komt hij als widget beschikbaar, zodat betrokken organisaties de kaart op hun eigen website kunnen plaatsen.

Expertmeter worden?
Wij vragen de musea en opengestelde erfgoedinstellingen om expertmeter te worden. Alleen als er voldoende expertmetingen zijn lukt het om een goed dekkende kaart van de provincie te maken. U zet daarnaast ook uw organisatie op de kaart voor bewoners en bezoekers die op zoek zijn naar alternatieven voor de (te) drukke plekken. Als expertmeter geeft u enkele malen per dag aan of het druk, matig druk of rustig is bij uw organisatie. Wilt u als organisatie meewerken aan de ‘heatmap’, dan kunt u mailen naar info@erfgoedgelderland.nl. U ontvangt dan z.s.m. een bericht met meer informatie.