HAN-studenten van start ondanks beperkende maatregelen

Ook dit voorjaar zijn maar liefst twaalf groepen studenten van de HAN (opleiding Communicatie en Multimedia Design) gestart met hun zogenoemde SIM-project. Bij dit project houden zij zich bezig met Solutions for Interactive Media. Ze bedenken concepten voor manieren om een bepaalde doelgroep op een interactieve manier met digitale middelen bij een onderwerp te betrekken. Deze concepten werken ze uit tot een werkend prototype. Met de informatie die de studenten verzamelen en het prototype kunnen de erfgoedorganisaties in Gelderland hun voordeel doen. Organisaties raken geïnspireerd of kunnen (delen van) het werk van studenten gebruiken voor projectplannen. Een enkele keer wordt een concept van de studenten zelfs doorontwikkeld tot een werkende applicatie.

Opdrachtgevers uit heel Gelderland
Dit voorjaar bijten de studenten zich vast in opdrachten van het Bakkerijmuseum in Hattem, het Cultuur en Erfgoedpact in de Liemers, CollectieGelderland in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen, het Regionaal Archief Nijmegen en van het Erfgoedfestival. De opdracht van het Erfgoedfestival is voor de Aanhakers van het festival. De studenten helpen de Aanhakers van het festival om bij het online festival goed op te vallen met een interactief product.

Geen bezoek
Normaliter zouden de studenten natuurlijk bij de opdrachtgevers op bezoek gaan om de organisatie te verkennen en de opdracht door te spreken met de erfgoedorganisatie. Dat kan nu niet. Gelukkig weet iedereen zich goed te redden. Fred Voskuil van het Bakkerijmuseum schrijft: “Vandaag gaat alle gevraagde informatie, foto’s en plattegronden per mail en WeTransfer naar de studenten. We zullen proberen deze week een filmpje te maken van het gebouw en de ruimtes waar het om gaat.”

En vanuit het projectteam van het Cultuur en Erfgoedpact Liemers kwam ook al een enthousiast bericht: “Yes, we hebben een videocall gehad met het team, en er zijn via mail nu twee keer wat vragen gesteld die we beantwoord hebben over doelgroep en keuzes.” Ook de begeleiding door Henriette Kosse en Erik van Vliet vanuit Erfgoed Gelderland gaat grotendeels via videocalls en per mail.

Samenwerking HAN
De HAN en Erfgoed Gelderland werken al enkele jaren samen. Op een afspeellijst op het YouTube-kanaal van Erfgoed Gelderland zijn vanaf nu ook de trailers te zien die de studenten van het SIM-project van het najaar 2019 opleverden.

Wil je meer weten over deze samenwerking? Of wil je als organisatie een opdracht aanleveren in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021? Neem dan contact op met Henriette Kosse.