Gouden Gelderse Roos: Sky of Hope wint juryprijs, Vischafslag Harderwijk de publieksprijs

Op 15 november vond tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen de prijsuitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Sky of Hope /  WO2 & Vliegeniersmuseum won de juryprijs. Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst.

Juryprijs
Genomineerden voor de juryprijs waren:

  • Museumwoningen Arnhem – Volkshuisvesting Arnhem
  • Natuurpark Kronenkamp – Stichting Natuurpark Kronenkamp Neede
  • Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum – Stichting EGVL Vuren

De jury, bestaande uit gedeputeerde Peter Drenth, Peter Deurloo, Ella Kok-Majewska, Patrick Timmermans en Marc Wingens, koos als prijswinnaar Sky of Hope WO2 & Vliegeniersmuseum. “Bijzonder en ontroerend project, vooral door het betrekken van de nog levenden en nabestaanden uit diverse landen. De luchtoorlog is nog niet eerder op deze wijze in kaart gebracht. Door de orale geschiedenis toe te voegen aan de materiële resten, wordt een breed verhaal toegankelijk gemaakt voor internationaal publiek. Goede samenwerkingspartners uit diverse hoeken. Sky of hope heeft in  korte tijd erg veel voor elkaar gekregen en er zijn nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden”, aldus de jury.

Publieksprijs
Voor de  Publieksprijs zijn totaal 5156 stemmen uitgebracht. Maar liefst 789 stemmen gingen naar Vischafslag Harderwijk. Natuurpark Kronenkamp was met 661 stemmen een goede tweede en Grote Werken – de historie van Maas en Waal komt tot leven – sleepte met 398 stemmen de derde prijs in de wacht. Bekijk hier de top 10 van de publieksprijs.

Muzikant Marieke van Ruitenbeek onthulde de prijswinnaars met een speciaal geschreven lied en gedeputeerde Jan van der Meer reikte de prijzen uit. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van €1000 en een fysieke prijs, een Gouden Gelderse Roos die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Lees hier het juryrapport

Lees meer over de Gouden Gelderse Roos
Lees meer over de Gelderse Landdag