Geslaagd symposium over Storytelling in de erfgoedsector

Op maandag 3 juni kwamen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zo’n 190 erfgoedprofessionals en -vrijwilligers bij elkaar voor het symposium Storytelling: geschiedenis vertaalt en verhaalt. Erfgoed Gelderland organiseerde met verschillende partners dit symposium om erfgoedorganisaties te stimuleren over dit thema na te denken en er (verder) mee aan de slag te gaan.

Keynote-spreker Hans Goedkoop
Met een stralend zonnetje werden de deelnemers van het symposium verwelkomd in het Openluchtmuseum door dagvoorzitter prof. dr. Dolly Verhoeven in bijzijn van gedeputeerde Josan Meijers. Er waren veel geïnteresseerden en de zaal was goed gevuld voor de keynote-lezing van tv-presentator Hans Goedkoop. De kern van zijn meeslepende pleidooi was dat je mensen met het verleden kan verleiden, door ze een reden te geven om nú jouw verhaal te horen. Dat kan het beste door te zorgen dat je verhaal betekenis heeft voor de eigen tijd. ‘In het verleden ligt de sleutel voor het begrip van de eigen tijd,’ aldus de presentator van Andere Tijden.

Parallelsessies
De lezing van Hans Goedkoop werd gevolgd door drie parallelsessies van de organiserende partners Romeinse Limes, WO2GLD en Gelderse Streken. Hierbij werd het onderwerp storytelling vanuit verschillende onderwerpen en tijdsperiodes belicht: Hoe laten we Romeinen met nieuwe media tot leven komen? Welke lessen kunnen we trekken uit het gebruik van storytelling voor WOII-erfgoed? Hoe kun je mensen verbinden met een locatie en hen het verleden mee laten beleven? De sessies leverden genoeg stof tot nadenken op en brachten inspirerende gesprekken op gang tijdens de lunch.

Workshops
Na de lunch konden bezoekers nog een keuze maken uit een tiental workshops, met onderwerpen variërend van kinderboeken en documentaires tot gamification en de belevingswereld van het publiek. De workshops maakten duidelijk hoeveel verschillende facetten en invalshoeken het onderwerp storytelling biedt, maar leidden ook tot levendige discussies over de grens tussen rondleiden, vertellen en acteren en over het gevaar van het mengen van feit en fictie.

Inspirerende bijeenkomst
Het was, al met al, een drukbezochte en boeiende bijeenkomst. De dag leverde veel inspiratie op over de vraag hoe erfgoedorganisaties nog beter betekenis kunnen geven aan de vele verhalen die Gelderland rijk is.

Foto: Keynote-lezing van Hans Goedkoop, Fotografie Jacques Kok