Geschiedenis tweedaagse Rheijnland.Xperiences

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund

Op 13 en 14 september vond in Kleef in het kader van RheijnLand.Xperiences een bijeenkomst plaats voor de twee hoge scholen; de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hochschule Rhein-Waal.

De medewerkers van de twee hogescholen gaan in de komende periode diverse applicaties ontwikkelen die musea uit de grensstreek verbinden, om zo meer Duitse bezoekers naar Nederlandse musea te krijgen en andersom. Het overkoepelende thema van de bijeenkomst was geschiedenis. Gemeenschappelijke geschiedenis en het creëren van gemeenschappelijke ervaring stonden tijdens deze bijeenkomst dan ook centraal.

De tweedaagse bijeenkomst was bedoeld om medewerkers handvatten aan te reiken in het hoe en waar te verkrijgen van historische inzichten. Tijdens de eerste dag werd er in gemixte groepen geschiedenis onderzocht, onder andere door middel van een pubquiz. Van de medewerkers werd gevraagd om op creatieve wijze de geschiedenis van historische figuren en gebeurtenissen uit te werken, dit resulteerde in een winnende cartoon over het leven van maarschalk Maarten van Rossum. De tweede dag stond in het teken van storytelling. Hoe kan de geschiedenis van het grensgebied het beste worden overgebracht op de Duitse en Nederlandse museumbezoekers.

Opvallend was het enthousiasme waarmee de deelnemers bereid waren om van hun eigen geschiedenis, gemeenschappelijke geschiedenis te maken. Ook de samenwerking tussen de medewerkers van de twee hogescholen verliep, ondanks de taalbarrière, erg goed.