Gelderse Landdag: inspirerend en verrassend

Op vrijdag 15 november 2019 vond de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Het thema Oost/West en de combinatie van kennisdelen en podiumkunsten maakte het een inspirerende en verrassende dag. Dagvoorzitter Andrea van Pol leidde de dag op sprankelende wijze.    

De dag startte met de Ledenraadsvergadering voor de leden van de coöperatie. Het plenaire programma van de Landdag in de Lindenbergzaal werd geopend met een optreden van singer-songwriter Vera Bon. Na het openingswoord van dagvoorzitter Andrea van Pol, gaf Mijke Pol, directeur Gelderse Landdag en Erfgoedfestival, een toelichting op het nieuwe format van het Erfgoedfestival dat volgend jaar plaatsvindt.

Verhalenverteller Onias Landveld verscheen op het podium en wist het publiek direct te boeien met zijn performance uit ‘Wortels en Cassave’. Aan de hand van zijn namen, nam hij het publiek mee in zijn zoektocht naar zijn identiteit. De keynote-lezing was van prof. dr. Johan Oosterman, hoogleraar Middelnederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteitt. Hij zette hierin uiteen hoe Gelderland al vroeg een belangrijke internationale rol speelde, bijvoorbeeld door zijn waterwegen. Prof. dr. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit, lichtte in een interview het boekproject Verhaal van Gelderland toe.

Keuzeprogramma
Na de lunch was er een gevarieerd keuzeprogramma, met onder andere vier minicolleges die druk bezocht werden. Hans Krabbendam vertelde over de emigratie in de 19e eeuw en Bert Koene over Surinaamse plantages in Gelders bezit. Else Gootjes ging in op het project Sporen van slavernijverleden in Gelderland en Marieke Meijer en Maud Heldens lichtten toe welke keuzes er gemaakt worden in het Afrika Museum.

Tijdens een panelgesprek, met de titel ‘samenwerken = (on)mogelijk’ kon het publiek discussiëren over de invulling van het Valkhofkwartier. Aan tafel zaten wethouder Cultuur Noël Vergunst , Dolly Verhoeven, Hedwig Saam, directeur van Museum het Valkhof en Leo Weterings, directeur van de Vierdaagsefeesten.

Wie liever de omgeving verkende, kon zich door de gidsen Ber Jansen of Guus Houtzager laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark.

Human Library
Onder het motto ‘dont’t judge a book by it’s cover’ ontmoetten lezers en levende boeken elkaar in de Human Library. Iedere boektitel representeerde een bepaald vooroordeel. Er volgden geanimeerde gesprekken en de persoonlijke verhalen hielpen de lezers de thema’s en stigma’s met nieuwe ogen te ‘lezen’. Zoals initiator van Human Library Martijn Bergsma zei, was het wel de bedoeling de boeken netjes terug te brengen en niet te beschadigen met vlekken of ezelsoren.

Collega’s Lian van der Zon en Darinka Thijs hadden voor het project erfgoedvrijwilliger.nl een ‘babbelbox’ georganiseerd. Maar liefst 23 deelnemers stapten in de ‘babbelbox’ en vertelden waarom vrijwilligerswerk in het erfgoedveld zo waardevol en bijzonder is. Hiervan zijn filmpjes gemaakt, die binnenkort op erfgoedvrijwilliger.nl geplaatst zullen worden.

Scripties op het podium
Onderdeel van het keuzeprogramma was ook de presentatie van scripties door geschiedenisstudenten Daan Jongejan, Ronne de Bruin, Steven Verhoeven en Willem Baltussen van de Radboud Universiteit. Interessante presentaties voor het publiek en een mooi podium voor de studenten. Maar hoe leuk is het als je scriptie dan ook nog vertaald wordt naar podiumkunsten. Dat is wat jonge artiesten in het kader van de Gelderse Landdag hadden gedaan. Zowel het ochtendprogramma als het plenaire middaggedeelte werden omlijst door deze performances met zang van singer-songwriter Vera Bon, dans van Inbal Abir, muziektheater van Rosine Langbroek en een verhaal van Jante Wortel. In interviews met Andrea van Pol lichtten zij toe hoe ze te werk waren gegaan en hoe ze zich hadden laten inspireren door de thematiek van de scripties. Het waren spannende en creatieve performances en zowel de studenten als het publiek genoten ervan.

Gouden Gelderse Roos
Het middagprogramma besloot weer plenair met een wrap-up en de uitreiking van de Gouden Gelderse Roos jury- en publieksprijs. Muzikant Marieke van Ruitenbeek onthulde de prijswinnaars met een speciaal geschreven lied en gedeputeerde Jan van der Meer reikte de prijzen uit. Sky of Hope /  WO2 & Vliegeniersmuseum won de juryprijs. Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst.

Het publiek was enthousiast over de dag: “inspirerend en afwisselend”, ‘superleuk, vernieuwend’,  “Een heel verrassend programma door de combinatie van wetenschap, interactie en podiumkunsten”, aldus enkele bezoekers.

Meer weten? Bekijk hier de foto-impressie.  Of lees het programma nog eens door op onze speciale webpagina.